Hoeveel soorten dakbedekking zijn er?

Als u niet zeker weet welk type dakontwerp of dakstijl u heeft, staan hieronder 13 verschillende soorten daken. Nog niet zo lang geleden waren asfaltshingles, leisteen, klei of betontegels zowat de enige dakopties.

Hoeveel soorten dakbedekking zijn er?

Als u niet zeker weet welk type dakontwerp of dakstijl u heeft, staan hieronder 13 verschillende soorten daken. Nog niet zo lang geleden waren asfaltshingles, leisteen, klei of betontegels zowat de enige dakopties. Tegenwoordig bieden geavanceerde dakbedekkingsmaterialen een ongekend scala aan alternatieven, evenals een nieuw uiterlijk voor bestaande materialen. Geavanceerde zonnecollectoren kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande dakspanen en genereren tot 1 kilowatt energie per 100 vierkante voet.

Ze zijn vooral goed voor zonnige daken in verenigingen van huiseigenaren die typische zonnepanelen verbieden. Hoewel ze kunnen helpen om de energiekosten te compenseren met zonne-energie, kosten ze ook meer dan traditionele opties voor zonne-energie. Asfaltdakspanen zijn de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen in Amerika omdat ze effectief zijn in alle omgevingsomstandigheden. De kwaliteit varieert sterk, dus vraag of ze voldoen aan de ASTM D3161, klasse F (110 mph) of ASTM D7158, windtests van klasse H (150 mph) en de duurzaamheid AC438.Vergrendelende panelen bootsen leisteen, klei of gordelroos na en zijn bestand tegen schade veroorzaakt door zware regenval (tot 8,8 inch per uur), wind van 120 mijl per uur, optiling, hagel en dooicycli.

Daarom zijn ze een economische, effectieve keuze voor natte, winderige gebieden of gebieden die gevoelig zijn voor bosbranden. Sommige met steen beklede stalen daken hebben een garantie voor de levensduur van het huis. Dakbedekking in leisteen gaat meer dan 100 jaar mee. Het brandt niet, is waterdicht en bestand tegen schimmel en schimmels.

Leisteen is effectief in natte klimaten, maar is duur, zwaar en kan gemakkelijk breken als erop wordt getrapt. Houd hier rekening mee als je in een gebied woont waar hagel voorkomt. Rubberleisteen ziet er natuurlijk uit en kan met een mes worden gesneden voor ingewikkelde daken, zoals die op Victoriaanse huizen. Daken van rubberleisteen gaan 100 jaar mee, maar kunnen beschadigd raken door schotelantennes en voetpaden — en kunnen dus ook gevoelig zijn voor schade door hagel, vergelijkbaar met leisteen.

Dakbedekkingsprofessionals die zijn opgeleid om rubberleisteen te installeren, zijn misschien moeilijk te vinden. Dakpannen van klei en beton zijn bestand tegen schade door tornado's, orkanen of winden tot 200 mijl per uur en zelfs aardbevingen, volgens A Summary of Experimental Studies on Seismic Performance of Concrete and Clay Roofing Tiles van de University of Southern California voor het Tile Roofing Institute. Ze zijn goed in warme, droge klimaten. Ze hebben mogelijk extra ondersteuning nodig om hun gewicht te dragen, en ze breken waarschijnlijk als ze erop lopen.

Groene daken zijn bedekt met planten en kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, de waterafvoer verminderen en huizen isoleren om stedelijke hitte-eilanden te verminderen. Ze hebben echter extra structurele ondersteuning nodig, een dampremmende laag, thermische isolatie, waterafdichting, drainage, waterfiltratie, grond, compost en planten. Hun geschatte levensduur is 40 jaar. Deze zware dakbedekking bestaat uit lagen asfalt, teer of lijm met daarop een aggregaat en is alleen voor platte daken.

Teer- en grinddaken, ook voor platte daken, zijn het beste voor dakdekken met veel voetverkeer. Deze daken kunnen in de zomer plakkerig worden en het is moeilijker om sneeuw van deze daken te vegen in vergelijking met gladde oppervlakken. Ze kunnen 20 tot 25 jaar meegaan. Dakbedekking met zonnepanelen is een nieuwere dakbedekkingsoptie die in het oog springt.

Zonnetegels kunnen ook helpen om geld te besparen op de elektriciteitsrekening, omdat ze zonne-energie absorberen die kan worden omgezet in energie. Zonnetegels hebben veel tijd nodig om te installeren en zijn ook ongelooflijk duur. Ze zijn ook geen ideale optie voor huizen in schaduwrijke gebieden. Bovendien zijn ze enigszins kwetsbaar in vergelijking met andere opties.

Asfaltshingles zijn een van de klassieke dakbedekkingsmaterialen die u in de meeste moderne huizen ziet. Ze zijn een betaalbare, eenvoudig te installeren optie die ook gemakkelijk te repareren en te vervangen is als dat nodig is. Je kunt zelfs kiezen uit een eenvoudige asfaltshingle tot iets duurdere, zoals 3-tab of architecturaal. Vanwege de manier waarop ze zijn ontworpen, zijn asfaltshingles echter niet de meest duurzame optie.

Ze kunnen tot 30 jaar meegaan, afhankelijk van waar ze aan worden blootgesteld, zoals wind en zon. Maar helaas, als de korrels op asfaltdaken verdwenen zijn, moet het hele dak worden vervangen. Metalen dakbedekking is er in veel verschillende vormen, zoals metalen schudden en dakspanen, metalen dakbedekking met staande naad en met steen bekleed staal. Het zijn allemaal populaire opties vanwege hun vermogen om tegen een stootje te gaan, vocht weg te houden en superieure UV-bescherming te bieden.

De kosten kunnen echter variëren voor metalen dakbedekking, afhankelijk van de stijl die u kiest. Hoewel metalen daken bestand zijn tegen de impact van hagel en zaken zoals water en vuur, zal de schade uiteindelijk zichtbaar worden en kan deze het uiterlijk van uw huis verminderen. Of het nu gaat om tegels of dakspanen, de populariteit van leisteen als een van de natuurlijke soorten dakmaterialen voor woningen valt niet te ontkennen. Het is mooi, ongelooflijk duurzaam en gaat heel lang mee.

Helaas is leisteen zwaar, wat betekent dat niet alle huizen sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen. Ze zijn ook duur en voor leien daken is een specialist nodig om ze te installeren, wat moeilijk te vinden kan zijn. Reparaties kunnen ook moeilijker zijn voor leistenen tegels en dakspanen. Kleitegels zijn een andere natuurlijke dakbedekkingsoptie, gemaakt van aarden klei en gegoten en gebakken voor duurzaamheid.

Het is een geweldige optie voor huizen in warme klimaten, waardoor ze populair zijn in zuidelijke kust- en woestijngebieden. Ze nemen ook minder vocht op, wat betekent dat ze minder onderhoud vergen. Maar een groot nadeel van kleitegels is dat ze duur zijn. Hoewel kleitegels lichter zijn dan betonnen tegels, kunnen ze veel gewicht toevoegen aan de structuur van een huis, wat problemen kan veroorzaken.

Hoewel ze een zekere mate van duurzaamheid bieden, zijn kleitegels ongelooflijk kwetsbaar en kunnen ze breken als het erop aankomt. Beton is een duurzame optie die verschillende soorten dakbedekkingsmaterialen kan nabootsen, zoals asfalt, leisteen en zelfs houten dakspanen. Klei is ook goedkoper dan opties zoals klei en kan tot 50 jaar meegaan. Een van de soorten dakbedekkingsmaterialen waar u misschien niet veel over hoort, is gewalste dakbedekking.

Het is populair voor daken met een lage helling, is sneller te installeren dan traditionele dakspanen en is de meest goedkope dakbedekkingsoptie op de markt. Bij gerolde dakbedekking zijn er echter geen echte kleuropties om over te spreken: de meeste zijn zwart, hoewel je wel wat bruine, grijze en groene opties kunt vinden. Het is ook niet erg duurzaam en heeft een levensduur van ongeveer tien jaar. Roldaken zijn ook niet de ideale optie als het om het uiterlijk gaat, omdat het niet erg aantrekkelijk is.

In tegenstelling tot de andere soorten dakmaterialen is kunststof dakbedekking gemakkelijk toegankelijk en verkrijgbaar in een breed scala aan prachtige stijlen, waaronder leisteen en cederhout. Wat kunststof dakbedekking tot de beste keuze maakt, is dat het vrijwel onderhoudsvrij is en een duurzame optie is. Natuurlijk wilt u een optie kiezen die de best mogelijke bescherming biedt zonder in te boeten aan de uitstraling van uw huis. U wilt ook geen fortuin uitgeven aan een dak, vooral niet als het dakbedekkingsmateriaal veel onderhoud en reparaties vereist.

Overweeg elk van deze dakbedekkingsmaterialen zorgvuldig voordat u een keuze maakt. Een van de beste is een synthetische dakbedekking, zoals die van CeDur Roofing Shakes. Een van de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen in Amerika, zo niet het meest populaire type dakspaan, is asfaltcomposiet. Asfaltgordelroos wordt in het hele land gekozen omdat ze in veel klimaten en omgevingsomstandigheden als zeer effectief worden beschouwd.

De kosten vooraf zijn over het algemeen vrij laag, afhankelijk van uw regio, maar ze hebben een kortere levensduur en moeten na ongeveer 20 jaar worden vervangen. Huiseigenaren die in klimaten of gebieden wonen die gevoelig zijn voor hagel, kunnen overwegen om slagvaste gordelroos aan te schaffen. U kunt zelfs korting krijgen op uw verzekeringspremie door proactief een slagvaste dakbedekking aan te brengen. Voor woningen met platte of lage hellende daken is membraandakbedekking een van de meest voorkomende soorten dakmaterialen.

Factoren die bepalen welk type dakbedekking het beste is, zijn onder meer de helling en complexiteit van het dak, evenals de stijl van het huis, het plaatselijke klimaat en de kosten van verschillende dakbedekkingsopties. Het is mooi, duurzaam en economisch — veel daken die meer dan honderd jaar geleden zijn gebouwd, hebben nog steeds hun originele, intacte betonnen daken. Als u echter echt wilt dat uw dak opvalt, kunt u overwegen om een luxe asfaltdakspaan, een metalen dak met staande naad, een synthetisch dak, een cederdak of een dak in leisteen te overwegen. Het dak is ongetwijfeld ook wat de waarde van uw huis het meest kan verhogen, dus een goed onderhouden dak van hoge kwaliteit is essentieel.

Of je dak nu beschadigd is door een storm, of het is gewoon tijd om je oude dak te vervangen, er komt een moment dat je het materiaal voor je nieuwe dak moet kiezen. Sommige dakontwerpen, zoals een zadeldak, komen vaker voor dan andere, zoals een mansardedak bijvoorbeeld. Het materiaal maakt het perfect om op te lopen, zonder schade, dus platte daken passen het beste bij dit soort dakbedekkingsmateriaal. Alle 5 soorten dakbedekkingsmaterialen bieden iets anders om uw dak de exacte uitstraling te geven die u wilt.

U denkt hier misschien pas over na een ontmoeting met uw plaatselijke dakdekker, maar u moet wel nadenken over de uitstraling die u van uw dak wilt hebben. De meest gebruikte materialen voor platte daken die tegenwoordig in residentiële en commerciële gebouwen worden gebruikt, zijn systemen met één membraan zoals EPDM- of rubberen dakbedekking, thermo-polyolefine (TPO) dakbedekking en PVC-dakbedekking. Als u op zoek bent naar iets meer duurzaamheid, zijn een dak met composiet dakspaan (40-50 jaar) en een metalen dak met staande naad (50 jaar) de juiste keuze. Tegenwoordig is een van de meest voorkomende soorten composietdakbedekking een gesimuleerde dakplaat die is gemaakt van harsen en rubberverbindingen die zijn gewonnen uit teruggewonnen banden.

Ontdek alles wat u moet weten over uw aanstaande dakvervanging door nu The Complete Guide to Purchasing a Roof te downloaden. Groene daken worden beschermd tegen UV-straling en extreme temperatuurschommelingen waardoor andere dakbedekkingsmaterialen uiteenvallen en hun levensduur verliezen. .