Wat zijn de belangrijkste soorten daken?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend.

Wat zijn de belangrijkste soorten daken?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend. Het is in feite een driehoek waarbij de basis bovenop het huis rust en de twee kanten omhoog gaan om de bergkam te bereiken. De hellingen op het zadeldak kunnen drastisch variëren, van steile ontwerpen in chaletstijl tot daken met een lichte helling.

Het Nederlandse zadeldak is een ander dak in combinatiestijl dat gebruik maakt van ontwerpelementen van zowel zadeldaken als schilddaken. Een miniatuurzadeldak, of „gablet”, bevindt zich bovenop een traditioneel schilddak. Stel je een klassieke rode schuur met witte versiering voor, en je hebt net een gambreldak voor ogen. De twee zijden hebben elk twee hellingen, één steil en één zacht.

Het ontwerp maakt het gebruik van de bovenverdieping mogelijk als zolderkamer of loft. Door ramen aan de zijkanten van het gambreldak toe te voegen, kan er natuurlijk licht naar binnen komen en kan het gebruik van de bovenverdieping worden vergroot. De steile delen van gambreldaken zijn goed zichtbaar, dus huiseigenaren moeten goed nadenken over het uiterlijk van hun dakshingles. Een traditioneel schilddak bestaat uit vier hellingen van gelijke lengte die samenkomen om een eenvoudige nok te vormen.

Er zijn echter variaties, zoals een halve heup met twee kortere zijkanten met dakranden. Als je een schilddak hebt, dan heb je je misschien al gerealiseerd dat het grootste deel van het dak zichtbaar is als je naar je huis kijkt. Het type en de kleur van de dakshingles die u op een schilddak laat installeren, vormen een groot deel van de algehele uitstraling van uw huis, omdat het zo goed zichtbaar is. Het Louvre Museum in Parijs is een uitstekend voorbeeld van het mansardedak, dat zijn klassieke vorm ontleent aan de Franse architectuur.

Dit vierzijdige ontwerp met dubbele hellingen heeft zeer steile lagere hellingen, die plat of gebogen kunnen zijn. Hoewel het mansardedak zijn oorsprong vond in Frankrijk, werd het al snel populair in de Verenigde Staten. Door de stijl kunnen huiseigenaren volledig gebruik maken van de bovenverdieping met een overvloed aan binnenzolderruimte en meerdere ramen, en het ziet er vooral aantrekkelijk uit als er dakkapellen worden toegevoegd. Als u de voorkeur geeft aan moderne huisontwerpen, zult u waarschijnlijk een schuurdak waarderen.

Deze „lean-to” stijl lijkt op de helft van een traditionele gevel. Hoewel het al lang werd gebruikt voor veranda's en toevoegingen, siert het dak van de schuur nu het hele gebouw op ultramoderne gebouwen. De meeste schuurdaken hebben meestal lagere hellingen, waarbij 4 op de 12 en lager het meest voorkomen, hoewel steilere hellingen de waterafvoer versnellen. Huizen met schuurdaken zijn over het algemeen unieke constructies die de stijl en persoonlijkheid van hun eigenaren weerspiegelen.

Schuurdaken bieden interessante mogelijkheden voor het plaatsen van ramen, van kleine rijen glazen ruiten direct onder het dak tot grote ramen aan de voorkant van het huis. De eerder genoemde stijlen — zadeldaken, schilddaken, schokkdaken, mansardedaken, gambreldaken en zoutbakdaken — zijn allemaal schuine daken. Er zijn veel soorten dakbedekkingsmaterialen om uit te kiezen, waaronder dakspanen van asfaltcomposiet, metalen dakspanen, houtsnippers en kleitegels. En in plaats van simpelweg te kiezen voor de optie die u eerder had, kunt u overwegen om een dakbedekkingsmateriaal te kiezen dat langer meegaat of moderner is.

Als u het juiste type dakbedekking kiest, moet u het uiterlijk, de levensduur, de prijzen van dakbedekkingsmateriaal en structurele problemen afwegen. Asfaltshingles zijn tegenwoordig het populairste dakbedekkingsmateriaal voor huiseigenaren. Ze zijn relatief kostenefficiënt in vergelijking met de andere soorten, zijn overal verkrijgbaar en zijn verkrijgbaar in vele stijlen en kleuren. Van asfaltdakspanen is aangetoond dat ze een stevig en duurzaam dak vormen, tegen veel lagere kosten dan wanneer ze van andere materialen worden gemaakt.

Dit materiaal ziet er ook mooi uit met koperen regengoten en kan je huis erg droog houden als het op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Asfaltshingles van glasvezel zijn gemaakt van een glasvezelbasis die bedekt is met asfalt. Het asfalt houdt water buiten en beschermt je huis tegen waterschade. Asfalt wordt normaal gesproken ook gemengd met keramische stukken die UV-stralen kunnen weerkaatsen, waardoor de dakbedekking niet door de zon wordt gebleekt.

Organische asfaltshingles zijn gemaakt van gerecyclede materialen, vaak gerecycled papier. De dakspaan is gemaakt van het gerecyclede materiaal als basis, waarna het asfalt erop wordt gelaagd. Het asfalt vormt een waterdichte barrière die de elementen uit je huis houdt. Dit type dak komt steeds vaker voor.

Ze zijn vrij onderhoudsarm en hoeven alleen opnieuw te worden geverfd als ze dof beginnen te worden. Hoewel het goedkoper is om een metalen dakbedekking opnieuw te schilderen dan om deze te vervangen, wilt u er zeker van zijn dat u er nog steeds een professionele behandeling voor heeft. Elk project waarbij je op het dak van je huis moet zijn, kan gevaarlijk zijn. Leisteen is een verfijnd en elegant ogend daktype.

Ze kunnen niet rotten, waardoor ze perfect zijn om je huis watervrij te houden. Bovendien zijn ze gemakkelijk te onderhouden en gaan ze tot 100 jaar mee, wat betekent dat u niet degene hoeft te zijn die ze ooit vervangt. Dat waren de 5 meest voorkomende soorten daken die in woonhuizen werden gebruikt. Elk materiaal is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, dus daar moet u rekening mee houden bij het uitkiezen van dakgoten.

We bieden aanpasbare naadloze dakgoten, zodat u zeker weet dat u een perfecte match vindt als u besluit om met ons mee te gaan. Ik vind het leuk hoe je sprak over hoe leisteengordelroos er elegant en verfijnd uitziet. Ze stralen zeker die sfeer uit en zorgen ervoor dat elk huis mooier lijkt dan normaal. Het helpt dat ze een lange levensduur hebben, waardoor ze bovendien een geweldige investering zijn.

Mijn beste vriendin vraagt me om hulp bij het ontwerpen van haar nieuwe huis. Aangezien ik al huiseigenaar ben, hoewel dit haar eerste keer is, dacht ik dat ik haar zou helpen bij het nemen van beslissingen als het gaat om de materialen van haar huis. Ik bel haar hierover en vertel haar precies wat voor materiaal ze nodig heeft, zodat ze weet wat ze de dakdekkers moet vertellen wanneer het tijd is om het dak te bouwen. Een gewoon schilddak is de eenvoudigste vorm van schilddaken.

Het dak heeft vier driehoekige vlakken waarvan de twee zijden langer zijn dan de andere. Gewone schilddaken hebben meestal kleine zolderruimtes. Het halfschilddak is een hybride van heup- en zadeldakontwerpen. Het dak lijkt aan de onderkant op een puntgevel, maar eindigt aan de bovenkant in een heup.

Dwarsschilddaken zijn schilddaken boven L-vormige gebouwen. Het ontwerp bestaat uit twee delen schilddaken die op de kruising van het gebouw met elkaar zijn verbonden. Een dakvallei vormt zich waar de twee delen van het dak samenkomen. Neem contact op met uw dakdekker voor meer informatie over schilddaken.

Een zadeldak heeft twee schuine zijkanten die aan de bovenkant samenkomen om een nok te vormen. De twee hellingen vormen driehoekige verlengingen aan beide uiteinden. Technisch gezien is de driehoekige verlenging de gevel. Net als schilddaken zijn er ook zadeldaken in verschillende vormen.

Net als andere daken bepalen de grootte, het materiaal en het type van uw zadeldak de bouwkosten. Er zijn veel verschillende daktypes beschikbaar en elk van hen ziet er het beste uit in combinatie met verschillende soorten dakgootaccessoires. Houd er rekening mee dat mansardedaken doorgaans duurder zijn dan andere soorten daken, vanwege alle extra details die erin zitten, maar ze kunnen de moeite waard zijn voor de toekomstige flexibiliteit en de waarde die ze aan een woning toevoegen. Dit type dak is populair geworden omdat gambreldaken niet alleen visueel aantrekkelijk en efficiënt zijn, maar ook relatief eenvoudig te bouwen zijn.

Als u net als de meesten van ons bent, denkt u waarschijnlijk niet na over het type dak dat u heeft totdat het gerepareerd of zelfs vervangen moet worden. Afhankelijk van uw locatie, het weerpatroon en de gemiddelde temperaturen en het type huis of structuur dat u op uw eigendom heeft, kan een plat of schuin dak het meest zinvol zijn — of misschien een combinatie van de twee dakbedekkingsopties. Merk op dat piramidedaken misschien duurder zijn om te bouwen en te onderhouden vanwege de complexiteit van het dakontwerp, maar ze bieden wel de bovengenoemde voordelen. U kunt ook verschillende soorten daken met afbeeldingen googelen om te zien hoe verschillende dakontwerpen en dakstijlnamen er in het echt uitzien.

Er zijn veel soorten om uit te kiezen, afhankelijk van uw daktype, de gewenste uitstraling en uw budget. Deze variaties op standaard zadeldaken — Hollandse, gekruiste en voorgevels — kunnen echt opvallen als een mix van kleuren of zelfs meerdere soorten dakbedekkingsmaterialen wordt gebruikt om de verschillende kenmerken te laten zien. Bovendien kan het type dak dat u heeft uw huis ook energiezuiniger en weerbestendiger maken en zorgen voor extra opslag of zelfs extra leefruimte in de vorm van een zolder. Dit type dak heeft een steile onderhelling die bijna verticaal is, een zachtere bovenhelling, en ze bieden ook wat opslagruimte of extra leefruimte in de vorm van een zolder, zolder of zolderkamer.

Grote weersomstandigheden en andere natuurrampen kunnen natuurlijk schadelijk zijn voor de conditie van uw dak, maar door vooruit te plannen en te kiezen voor een dakconstructie en dakbedekkingsmateriaal dat het beste bij uw specifieke gebied en eigendom past, kunt u een grote bijdrage leveren aan het behoud en behoud van de staat van uw dak. De drie belangrijkste factoren waar het van afhangt, zijn het type dakbedekkingsmateriaal dat u kiest, de arbeidsprijs en de grootte en vorm van uw dak. Vervolgens weet u waarschijnlijk al dat er verschillende dakstijlen of soorten daken zijn die populair zijn in verschillende gebieden. .