Wat zijn de basisdaktypes?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose.

Wat zijn de basisdaktypes?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose. Plat dak (dak met lage helling) Het Nederlandse dak is in feite een schilddak met een kleine gevel aan beide uiteinden. Het resultaat is een eenvoudigere toegang tot het onderste deel van het dak met de extra voordelen van natuurlijk licht en extra ruimte.

Het is een Frans ontwerp en is moeilijker te bouwen dan het hip- of zadeldak. Het mansardedak heeft eigenlijk twee hellingen binnen één aan elke kant. Het onderste deel van de dakhelling is steiler zodat de helling van het dak nauwelijks begint. Dit zorgt voor meer ruimte aan de binnenkant en creëert in de meeste gevallen extra ruimte.

De meeste platte daken zijn niet echt 100% plat, het zijn laaghellende daken die plat lijken, maar een beetje schuin hebben om het afstromende water op te vangen. Het schuurdak lijkt op een plat dak, maar heeft meer helling, het wordt vaak gebruikt voor toevoegingen of bij andere dakstijlen. Een dakkapel is meer een aanvulling op een bestaand dak. Het is een raam en een dak (onder andere puntgevel, schilddak, plat) dat uitsteekt uit de bestaande helling van het dak.

Een functionele dakkapel creëert bruikbare ruimte op het dak en zorgt voor natuurlijk licht en stahoogte. Een M-vormig dak is in feite een dubbel zadeldak met twee schuine zijden die in het midden samenkomen met bijbehorende hellingen aan elke kant. Zoals uit de naam duidelijk is, is een plat dak plat. Het kan echter een lichte helling hebben van maximaal 10 graden.

Dit dak kan worden gebruikt als een levend deel van het gebouw. Het is perfect voor warme landen zonder koud weer of zware sneeuwval. Een schuurdak is een dak dat slechts in één richting naar beneden helt. De hellingshoek kan verschillen en kan zo steil zijn als je wilt.

Dit daktype werd voor het eerst gebruikt in de architectuur in de jaren 60 en is nu populair in Afrika. Deze structuren zijn heel eenvoudig en praktisch. In warme landen kan de hoek van dit dak helpen voorkomen dat het gebouw oververhit raakt, en in de noordelijke landen kan de sneeuw naar beneden vallen en blijft het dak schoon. Een zadeldak bestaat uit twee dakdelen, beide schuin naar beneden.

Het is veelzijdig en populair over de hele wereld. De kenmerken zijn eenvoud in planning en constructie en weersbestendigheid. Een zadeldak is een van de basisdaktypen die veel worden gebruikt zoals het is en in combinatie met andere daktypen. Dit is een combinatie van de bovengenoemde zadeldaken en schilddaken.

Aan de zijkanten zijn kleine heupen toegevoegd voor decoratieve doeleinden. Dit is een mix van een schilddak met een klein zadelelement bovenop. Al deze variaties zijn bedoeld om esthetisch te zijn en uw huis een unieke uitstraling te geven, terwijl ze toch praktisch in gebruik blijven. Een schilddak van een schuur is een schilddak waarbij het bovenste gedeelte een grotere schuine heup heeft dan het hele dak.

Dergelijke daken bieden minder schaduw in vergelijking met zadeldaken, wat een cruciale factor kan zijn bij het aanleggen van een tuin rondom het huis. Een zoutbakdak is een asymmetrisch zadeldak. Een van de zijkanten is kort en de andere lang. De hoek van elke zijde is anders, wat een andere wandhoogte inhoudt.

Dergelijke daken waren populair in de VS in de 17e tot 18e eeuw. Hun naam is afkomstig van de vorm van houten zoutkisten die populair waren in die tijd. Het zorgt voor extra leefruimte en is heel praktisch in winderige, regenachtige en besneeuwde klimaten. Een motorkapdak is een soort schilddak met vier zijden.

Elke kant heeft twee hellingen, waarbij de hogere helling aanzienlijk steiler is dan de onderste. Dit onderste deel zorgt voor extra schaduw en beschermt de zijkanten van het huis tegen de regen. Het komt uit Frankrijk en heeft een zeer elegante uitstraling. Een zadeldak is wat je je voorstelt als je denkt aan een typisch huis met vierkante zijkanten met een driehoekig dak.

Zadeldaken komen ongelooflijk vaak voor in veel verschillende stijlen en soorten huizen. Ze zijn superveelzijdig en dankzij hun eenvoudige ontwerp zijn ze eenvoudig te installeren en werken ze goed om je huis vrij te houden van stilstaand water en sneeuw- en ijsschuren. Er zijn veel verschillende varianten van zadeldaken, en we willen ze allemaal behandelen, want ondanks dat ze een vergelijkbaar basisonderdeel hebben, kunnen ze enorm verschillen en nog meer functionaliteit bieden. Het Nederlandse zadeldak combineert bijvoorbeeld elementen van een eenvoudig zadelontwerp met een schilddak aan de voorkant.

Ze kunnen dus uitstekend werken voor zolderruimtes in uw huis of garage en hebben ruimte om extra ramen toe te voegen voor meer licht. Een klassiek tudorhuis heeft een veel steilere helling dan andere soorten huizen, en zadeldaken passen uitstekend bij dit ontwerp. Tudors kunnen ook dakkapellen aan de voorkant van het huis laten zien, met prachtige ramen in elk huis. Huizen in koloniale stijl zullen ook voorzien zijn van hogere schuine zadeldaken, misschien enkele dakkapellen, en ook een hip of plat dak aan de voorkant voor de luifel, ondersteund door grote witte pilaren.

Hoewel rubber al heel lang bestaat, is rubberen dakbedekking vrij nieuw. Dat komt omdat er veel chemisch onderzoek nodig was om een dun rubberen membraan te ontwikkelen met de duurzaamheid en waterdichtheid die vereist zijn voor een dakbedekkingsmateriaal. Rubberen dakbedekking wordt ook wel EPDM-dakbedekking genoemd. EPDM is een afkorting voor ethyleenpropyleendieenmonomeer, de hoogtechnologische samenstelling die wordt gebruikt voor de vervaardiging van de meeste soorten rubberen dakbedekkingen.

Rubberen dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt op platte of laaghellende daken in zowel commerciële als residentiële gebouwen. Deze dakbedekkingscategorie wordt vaak gegroepeerd met „dakbedekking met een lage helling”, omdat veel van de dakbedekkingsbehandelingen hetzelfde zijn. De meest gebruikte materialen voor platte daken die tegenwoordig in residentiële en commerciële gebouwen worden gebruikt, zijn systemen met één membraan zoals EPDM- of rubberen dakbedekking, thermo-polyolefine (TPO) dakbedekking en PVC-dakbedekking. Metalen dakbedekking wordt soms gebruikt op daken met een lage helling, maar niet op platte daken.

Het eenvoudige ontwerp van dit dak is kosteneffectief omdat er slechts twee dakbalken voor nodig zijn. Er zijn veel varianten van zadeldaken, waaronder het kokerzadeldak en het geknipte zadeldak. Het schilddak is gemodelleerd naar een piramidestructuur. Het tentvormige dak heeft geen verticale uiteinden en is zeer stabiel.

Meestal kunnen dit soort daken meer kosten dan het standaard zadeldak. Nederlandse daken zijn een combinatie van hip- en gevelstijlen. Nederlandse daken zijn voorzien van een puntgevel bovenop een heupvormig dak. In tegenstelling tot hun oorspronkelijke daktypen, kunnen Nederlandse daken meer natuurlijk zonlicht binnenlaten en meer opslagruimte bieden.

Dakkapellen creëren kleine kamers die zich uitstrekken over de helling van het dak. Over het algemeen hebben deze daktypes ook een raam op de kleine kamer. De daken van Skillion bestaan uit een enkelvoudig dakpaneel dat als een afdak schuin over de hele structuur loopt. Ze worden ook wel schuurdaken genoemd.

Voor dit soort daken is minder materiaal nodig om te bouwen en kunnen sneeuw en regen gemakkelijk van het gebouw aflopen. Deze M-vormige daktypes ontlenen hun naam aan ja, je raadt het al, de letter M. Net als de letter heeft dit dakontwerp twee schuine zijden die in het midden samenkomen met extra hellingen aan weerszijden. Een M-vormig dak bestaat in wezen uit twee tegen elkaar geschoven zadeldaken met een vallei in het midden.

Een schilddak heeft een veel grotere „heup” aan het uiteinde van het dak, maar een geknipt zadeldak heeft een veel kleinere „heup”. Dakbedekkingen van klei en betonnen tegels worden vaak gegroepeerd omdat het beide gemetselde dakbedekkingsmaterialen zijn met vergelijkbare installatievereisten. Geen gebouw kan bestaan zonder dak, dus voordat u het best uitziende dak voor uw huis kiest, is het handig om kennis te maken met de 12 basisdaktypes. Een vakmanshuis profiteert van vele soorten daken, maar vooral zadeldaken, schilddaken en dakkapellen.

Tegenwoordig is een van de meest voorkomende soorten composietdakbedekking een gesimuleerde dakplaat die is gemaakt van harsen en rubberverbindingen die zijn gewonnen uit teruggewonnen banden. Of u nu een nieuw dak op een nieuw huis installeert of een ouder dak vervangt dat niet meer werkt, er zijn veel keuzes wat betreft de verschillende soorten daken, hun materialen en ontwerpen. Het is essentieel voor het succes van uw dakbedekkingsbedrijf om vertrouwd te blijven met de verschillende soorten daken die uw klanten willen. Het is het type dak dat je het vaakst aan een schuur of een boerderij toeschrijft, of misschien heb je gewoon een eenvoudig zadeldak.

.