Wat zijn de twee belangrijkste daktypen?

Twee belangrijke soorten daken zijn platte daken en schuine daken. Het Nederlandse dak is in feite een schilddak met aan beide uiteinden een kleine gevel.

Wat zijn de twee belangrijkste daktypen?

Twee belangrijke soorten daken zijn platte daken en schuine daken. Het Nederlandse dak is in feite een schilddak met aan beide uiteinden een kleine gevel. Het resultaat is een eenvoudigere toegang tot het onderste deel van het dak met de extra voordelen van natuurlijk licht en extra ruimte. Het is een Frans ontwerp en is moeilijker te bouwen dan het hip- of zadeldak.

Het mansardedak heeft eigenlijk twee hellingen binnen één aan elke kant. Het onderste deel van de dakhelling is steiler zodat de helling van het dak nauwelijks begint. Dit zorgt voor meer ruimte aan de binnenkant en creëert in de meeste gevallen extra ruimte. De meeste platte daken zijn niet echt 100% plat, het zijn laaghellende daken die plat lijken, maar een beetje schuin hebben om het afstromende water op te vangen.

Het schuurdak lijkt op een plat dak, maar heeft meer helling, het wordt vaak gebruikt voor toevoegingen of bij andere dakstijlen. Een dakkapel is meer een aanvulling op een bestaand dak. Het is een raam en een dak (onder andere puntgevel, schilddak, plat) dat uitsteekt uit de bestaande helling van het dak. Een functionele dakkapel creëert bruikbare ruimte op het dak en zorgt voor natuurlijk licht en stahoogte.

Een M-vormig dak is in feite een dubbel zadeldak met twee schuine zijden die in het midden samenkomen met bijbehorende hellingen aan elke kant. Twee belangrijke soorten daken zijn platte en schuine daken. De eerder genoemde stijlen (zadeldaken, schilddaken, schokkdaken, mansardedaken, mansardedaken en zoutbakdaken) zijn allemaal schuine daken. Denk aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis.

Je hebt waarschijnlijk een zadeldak getekend. Nog niet zo lang geleden waren asfaltshingles, leisteen, klei of betontegels zowat de enige dakopties. Tegenwoordig bieden geavanceerde dakbedekkingsmaterialen een ongekend scala aan alternatieven, evenals een nieuw uiterlijk voor bestaande materialen. Geavanceerde zonnecollectoren kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande dakspanen en genereren tot 1 kilowatt energie per 100 vierkante voet.

Ze zijn vooral goed voor zonnige daken in verenigingen van huiseigenaren die typische zonnepanelen verbieden. Hoewel ze kunnen helpen om de energiekosten te compenseren met zonne-energie, kosten ze ook meer dan traditionele opties voor zonne-energie. Asfaltdakspanen zijn de meest voorkomende dakbedekkingsmaterialen in Amerika omdat ze effectief zijn in alle omgevingsomstandigheden. De kwaliteit varieert sterk, dus vraag of ze voldoen aan de ASTM D3161, klasse F (110 mph) of ASTM D7158, windtests van klasse H (150 mph) en de duurzaamheid AC438.Vergrendelende panelen bootsen leisteen, klei of gordelroos na en zijn bestand tegen schade veroorzaakt door zware regenval (tot 8,8 inch per uur), wind van 120 mijl per uur, optiling, hagel en dooicycli.

Daarom zijn ze een economische, effectieve keuze voor natte, winderige gebieden of gebieden die gevoelig zijn voor bosbranden. Sommige met steen beklede stalen daken hebben een garantie voor de levensduur van het huis. Dakbedekking in leisteen gaat meer dan 100 jaar mee. Het brandt niet, is waterdicht en bestand tegen schimmel en schimmels.

Leisteen is effectief in natte klimaten, maar is duur, zwaar en kan gemakkelijk breken als erop wordt getrapt. Houd hier rekening mee als je in een gebied woont waar hagel voorkomt. Rubberleisteen ziet er natuurlijk uit en kan met een mes worden gesneden voor ingewikkelde daken, zoals die op Victoriaanse huizen. Daken van rubberleisteen gaan 100 jaar mee, maar kunnen beschadigd raken door schotelantennes en voetpaden — en kunnen dus ook gevoelig zijn voor schade door hagel, vergelijkbaar met leisteen.

Dakbedekkingsprofessionals die zijn opgeleid om rubberleisteen te installeren, zijn misschien moeilijk te vinden. Dakpannen van klei en beton zijn bestand tegen schade door tornado's, orkanen of winden tot 200 mijl per uur en zelfs aardbevingen, volgens A Summary of Experimental Studies on Seismic Performance of Concrete and Clay Roofing Tiles van de University of Southern California voor het Tile Roofing Institute. Ze zijn goed in warme, droge klimaten. Ze hebben mogelijk extra ondersteuning nodig om hun gewicht te dragen, en ze breken waarschijnlijk als ze erop lopen.

Groene daken zijn bedekt met planten en kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, de waterafvoer verminderen en huizen isoleren om stedelijke hitte-eilanden te verminderen. Ze hebben echter extra structurele ondersteuning nodig, een dampremmende laag, thermische isolatie, waterafdichting, drainage, waterfiltratie, grond, compost en planten. Hun geschatte levensduur is 40 jaar. Deze zware dakbedekking bestaat uit lagen asfalt, teer of lijm met daarop een aggregaat en is alleen voor platte daken.

Teer- en grinddaken, ook voor platte daken, zijn het beste voor dakdekken met veel voetverkeer. Deze daken kunnen in de zomer plakkerig worden en het is moeilijker om sneeuw van deze daken te vegen in vergelijking met gladde oppervlakken. Ze kunnen 20 tot 25 jaar meegaan. Asfaltshingles zijn tegenwoordig het populairste dakbedekkingsmateriaal voor huiseigenaren.

Ze zijn relatief kostenefficiënt in vergelijking met de andere soorten, zijn overal verkrijgbaar en zijn verkrijgbaar in vele stijlen en kleuren. Een gewoon schilddak is de eenvoudigste vorm van schilddaken. Het dak heeft vier driehoekige vlakken waarvan de twee zijden langer zijn dan de andere. Gewone schilddaken hebben meestal kleine zolderruimtes.

Het halfschilddak is een hybride van heup- en zadeldakontwerpen. Het dak lijkt aan de onderkant op een puntgevel, maar eindigt aan de bovenkant in een heup. Dwarsschilddaken zijn schilddaken boven L-vormige gebouwen. Het ontwerp bestaat uit twee delen schilddaken die op de kruising van het gebouw met elkaar zijn verbonden.

Een dakvallei vormt zich waar de twee delen van het dak samenkomen. Neem contact op met uw dakdekker voor meer informatie over schilddaken. Een zadeldak heeft twee schuine zijkanten die aan de bovenkant samenkomen om een nok te vormen. De twee hellingen vormen driehoekige verlengingen aan beide uiteinden.

Technisch gezien is de driehoekige verlenging de gevel. Net als schilddaken zijn er ook zadeldaken in verschillende vormen. Net als andere daken bepalen de grootte, het materiaal en het type van uw zadeldak de bouwkosten. Een zadeldak bestaat uit twee dakdelen, beide schuin naar beneden.

Het is veelzijdig en populair over de hele wereld. De kenmerken zijn eenvoud in planning en constructie en weersbestendigheid. Een zadeldak is een van de basisdaktypen die veel worden gebruikt zoals het is en in combinatie met andere daktypen. Zadeldak Dit daktype staat bekend om zijn kenmerkende driehoekige vorm.

Het is een van de meest populaire daken in Amerika en is in veel huizen aangepast. Het zadeldak is door zijn ontwerp eenvoudig te bouwen en vergemakkelijkt de ventilatie van de woning. Dit daktype kan worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder tegels, metalen dakspanen, asfalt of shakes. Naar het voorbeeld van een klassiek schilddak werken schilddaken en valleidaken het beste wanneer een gebouw een combinatie van daktypen en hoeken nodig heeft om de architecturale elementen van de structuur te vergemakkelijken.

Om te zien wat het beste is in uw regio, praat met erkende dakdekkers en bekijk enkele van de nieuwere ontwikkelingen in de buurt om ideeën op te doen over welk type dakbedekkingsmateriaal u moet gebruiken. Omdat er zoveel verschillende soorten dakbedekkingsmaterialen en dakspanen beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke dakbedekkingsmaterialen het beste werken voor uw project. Plat dak Dit daktype is misschien niet helemaal plat, maar heeft een lage hellingshoek waardoor ze plat lijken. Bedient woningen en bedrijven in Middle Tennessee voor installatie, onderhoud en reparatie van dakbedekking, gevelbeplating en dakgoten.

Een variant van een schilddak, piramidevormige daktypes houden alle zijden schuin naar de muren en kunnen, afhankelijk van de grootte van het gebouw, drie of meer rechthoekige vlakken hebben. Geen gebouw kan bestaan zonder dak, dus voordat u het best uitziende dak voor uw huis kiest, is het handig om kennis te maken met de 12 basisdaktypes. Dit dak is echter verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder het eenvoudige heuptype, het kruisschildtype, het notentype en het halfschildtype. Het kan overweldigend zijn om erachter te komen wat de verschillende soorten daken, dakontwerpen en -stijlen zijn en welke dakbedekkingsmaterialen het beste bij uw huis passen.

Er zijn veel verschillende daktypes beschikbaar en elk van hen ziet er het beste uit in combinatie met verschillende soorten dakgootaccessoires. Gecombineerde daken van het type gevel en vallei maken volledig gebruik van de gewelfde ruimte van het interieur en zijn een klassieke keuze voor huizen van elke grootte, omdat ze helpen de ruimte te maximaliseren. Het type en de kleur van de dakshingles die u op een schilddak installeert, vormen een groot deel van het totale uiterlijk van uw huis, aangezien het goed zichtbaar is. De soorten kruisende daken zijn voorzien van een combinatie van gevel- en hippe silhouetten om meer ingewikkeld gebouwde huizen af te werken voor een dynamischer, grootser, maar nog steeds volledig klassiek visueel effect.

.