Wat zijn de zes basisdaktypes?

Twee hellingen die een nok vormen, kenmerken de meest voorkomende dakvorm: het zadeldak. Een plat dak is precies hoe het klinkt en is een heel standaard frame voor moderne huizen.

Wat zijn de zes basisdaktypes?

Twee hellingen die een nok vormen, kenmerken de meest voorkomende dakvorm: het zadeldak. Een plat dak is precies hoe het klinkt en is een heel standaard frame voor moderne huizen. Een schilddak heeft aan alle vier zijden hellingen. Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis.

De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend. Het is in feite een driehoek waarbij de basis bovenop het huis rust en de twee kanten omhoog gaan om de bergkam te bereiken. De hellingen op het zadeldak kunnen drastisch variëren, van steile ontwerpen in chaletstijl tot daken met een lichte helling. Het Nederlandse zadeldak is een ander dak in combinatiestijl dat gebruik maakt van ontwerpelementen van zowel zadeldaken als schilddaken.

Een miniatuurzadeldak, of „gablet”, bevindt zich bovenop een traditioneel schilddak. Stel je een klassieke rode schuur met witte versiering voor, en je hebt net een gambreldak voor ogen. De twee zijden hebben elk twee hellingen, één steil en één zacht. Het ontwerp maakt het gebruik van de bovenverdieping mogelijk als zolderkamer of loft.

Door ramen aan de zijkanten van het gambreldak toe te voegen, kan er natuurlijk licht naar binnen komen en kan het gebruik van de bovenverdieping worden vergroot. De steile delen van gambreldaken zijn goed zichtbaar, dus huiseigenaren moeten goed nadenken over het uiterlijk van hun dakshingles. Een traditioneel schilddak bestaat uit vier hellingen van gelijke lengte die samenkomen om een eenvoudige nok te vormen. Er zijn echter variaties, zoals een halve heup met twee kortere zijkanten met dakranden.

Als je een schilddak hebt, dan heb je je misschien al gerealiseerd dat het grootste deel van het dak zichtbaar is als je naar je huis kijkt. Het type en de kleur van de dakshingles die u op een schilddak laat installeren, vormen een groot deel van de algehele uitstraling van uw huis, omdat het zo goed zichtbaar is. Het Louvre Museum in Parijs is een uitstekend voorbeeld van het mansardedak, dat zijn klassieke vorm ontleent aan de Franse architectuur. Dit vierzijdige ontwerp met dubbele hellingen heeft zeer steile lagere hellingen, die plat of gebogen kunnen zijn.

Hoewel het mansardedak zijn oorsprong vond in Frankrijk, werd het al snel populair in de Verenigde Staten. Door de stijl kunnen huiseigenaren volledig gebruik maken van de bovenverdieping met een overvloed aan binnenzolderruimte en meerdere ramen, en het ziet er vooral aantrekkelijk uit als er dakkapellen worden toegevoegd. Als u de voorkeur geeft aan moderne huisontwerpen, zult u waarschijnlijk een schuurdak waarderen. Deze „lean-to” stijl lijkt op de helft van een traditionele gevel.

Hoewel het al lang werd gebruikt voor veranda's en toevoegingen, siert het dak van de schuur nu het hele gebouw op ultramoderne gebouwen. De meeste schuurdaken hebben meestal lagere hellingen, waarbij 4 op de 12 en lager het meest voorkomen, hoewel steilere hellingen de waterafvoer versnellen. Huizen met schuurdaken zijn over het algemeen unieke constructies die de stijl en persoonlijkheid van hun eigenaren weerspiegelen. Schuurdaken bieden interessante mogelijkheden voor het plaatsen van ramen, van kleine rijen glazen ruiten direct onder het dak tot grote ramen aan de voorkant van het huis.

Het Nederlandse dak is in feite een schilddak met aan beide uiteinden een kleine gevel. Het resultaat is een eenvoudigere toegang tot het onderste deel van het dak met de extra voordelen van natuurlijk licht en extra ruimte. Het is een Frans ontwerp en is moeilijker te bouwen dan het hip- of zadeldak. Het mansardedak heeft eigenlijk twee hellingen binnen één aan elke kant.

Het onderste deel van de dakhelling is steiler zodat de helling van het dak nauwelijks begint. Dit zorgt voor meer ruimte aan de binnenkant en creëert in de meeste gevallen extra ruimte. De meeste platte daken zijn niet echt 100% plat, het zijn laaghellende daken die plat lijken, maar een beetje schuin hebben om het afstromende water op te vangen. Het schuurdak lijkt op een plat dak, maar heeft meer helling, het wordt vaak gebruikt voor toevoegingen of bij andere dakstijlen.

Een dakkapel is meer een aanvulling op een bestaand dak. Het is een raam en een dak (onder andere puntgevel, schilddak, plat) dat uitsteekt uit de bestaande helling van het dak. Een functionele dakkapel creëert bruikbare ruimte op het dak en zorgt voor natuurlijk licht en stahoogte. Een M-vormig dak is in feite een dubbel zadeldak met twee schuine zijden die in het midden samenkomen met bijbehorende hellingen aan elke kant.

Hoewel platte daken platte daken worden genoemd, hebben ze in feite een lichte helling waardoor het water kan wegvloeien. Die helling is echter klein en voor iemand die naar het dak kijkt, lijkt het misschien niet echt op een helling. Dit soort daken worden van oudsher gebruikt in commerciële gebouwen of magazijnen, maar winnen aan populariteit op moderne huizen of zonnehuizen. Als het om platte daken gaat, is het erg belangrijk om een dakdekkersbedrijf van topniveau te selecteren om een lekvrij plat dak te leggen, omdat deze daken door de lage helling gevoelig zijn voor lekkage door stilstaand water.

Schuurdaken lijken veel op platte daken en zijn vaak gemaakt van dezelfde materialen als platte daken. In tegenstelling tot platte daken hebben schuurdaken echter meestal een iets hogere helling. Dit geeft het dak een uitstraling die het midden houdt tussen een plat dak en een schuin dak. Het lost ook het lekprobleem op dat vaak voorkomt bij platte daken.

Dit is ook een van de eenvoudigste soorten schuine daken om te bouwen. Een schuur heeft een heel unieke vorm, en het is vaak het dak dat een schuur zijn unieke vorm geeft. De dakbedekking op schuren en enkele unieke huizen in schuurstijl wordt een gambreldak genoemd. Dit type dak heeft een vijfhoekige vorm die zorgt voor een zeer onderscheidende dakstijl.

Het dak heeft erg steile zijkanten, maar is aan de bovenkant relatief plat. Dit maakt het mogelijk om ramen te plaatsen waardoor licht in een huis of schuur kan komen. Een gambreldak is ideaal voor kleine huizen, omdat het het best op compacte gebouwen kan worden geplaatst. Sommige soorten daken, zoals schilddaken, zijn beter geschikt voor winderige klimaten, terwijl opties zoals een standaardgevel het goed doen in de sneeuw.

De beste dakvorm voor uw huis hangt af van de bouwstijl, het plaatselijke klimaat en uw budget. Een zadeldak heeft twee schuine zijden en vormt een driehoekige vorm. Het is het meest eenvoudige dak en een van de meest voorkomende. Gambreldaken lijken op zadelstijlen — alleen hebben ze aan elke kant twee sets symmetrische hellingen.

Deze daken dateren uit de Nederlands-koloniale tijd, maar zijn nu wijdverspreid op huizen en schuren. De daken van Skillion hebben een enkel plat, schuin oppervlak. Deze daken komen veel voor in ultramoderne architectuur. A-framedaken hebben twee steile schuine zijkanten die de grond raken en elkaar op een top ontmoeten.

Hun vormen lijken op de letter „A”. Hoewel deze dakstijl populair is voor cabines, werkt het goed in ultramoderne architectuur. Een motorkapdak is een schilddak met vier zijden en een lichte helling aan de onderkant, dat zich uitstrekt tot voorbij de buitenmuren van het huis en schaduw biedt zoals een motorkap. Motorkapdaken zijn het populairst in tropische klimaten, boven poolhouses en tuinhuisjes.

Vlinderdaken zijn de achterkant van een zadeldak — ze hebben twee zijden die naar beneden hellen en samenkomen in een vallei in het midden. Deze opvallende daken hebben een moderne stijl uit het midden van de eeuw. Nederlandse zadeldaken zijn een combinatie van hip- en zadeldaken. Ze zijn voorzien van een zadeldak omgeven door een schilddak met vier schuine zijkanten.

Ze worden ook wel Hollandse schilddaken genoemd. Een schuurdak heeft één schuine zijde, vergelijkbaar met een vaardig dak. Deze daken zijn geschikt voor verschillende ontwerpstijlen. Het mansardedak is een kruising tussen een gambrel en een schilddak.

Het heeft vier schildzijden, maar elke zijde heeft twee hellingen waardoor het dak er stoeprand uitziet. Het mansardedak wordt ook wel een stoepranddak of Frans dak genoemd. Een piramidedak is een variant van een schilddak. De vier zijden komen samen op een top in het midden en vormen de vorm van een oude Egyptische piramide.

Het schilddak is superieur in winderige en orkaangevoelige klimaten. Verschillende varianten van dit ontwerp zijn onder meer het piramidedak, de hollandse gevel, de motorkap en het hip- en daldak. Elk type huisdak heeft voor- en nadelen. Als u bijvoorbeeld in een gebied woont waar het hard waait, is een versie van een schilddak een goede keuze.

Aan de andere kant is een dak met een steile helling het beste als je in een gebied woont met een hoge sneeuwbelasting. Het zadeldak is een van de meest populaire daksoorten die tegenwoordig te vinden zijn. Het heeft een kenmerkende driehoekige vorm waarbij de twee schuine zijden samenkomen op een richel. Zadeldaken versterken de traditionele aantrekkingskracht van huizen.

Een plat dak is precies hoe het klinkt: een dak dat helemaal plat is. Hoewel dit misschien niet de meest esthetische optie is, is het een uitstekende keuze voor huizen in gebieden met harde wind of zware regenval. Een schuurdak is een enkel schuin dak dat aan de zijkant van uw woning is bevestigd. Het wordt vaak gebruikt als verlengstuk van een zadeldak of schilddak.

Schuurdaken zijn perfect voor woningen met een meer eigentijdse uitstraling. Een plat dak is precies dat het helemaal plat is. Dit is een uitstekende keuze voor woningen in gebieden met veel wind of stortregens, zelfs als dit misschien niet de meest esthetische oplossing is. Dit betekent dat het dak zelf steile hellingen heeft om water af te voeren, maar dat de randen van het dak er strak, recht en modern uitzien.

Als u een nieuw huis wilt kopen, of als u een nieuw dak op uw huis wilt laten installeren, hoort u misschien over verschillende dakstijlen en -typen. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste dakspanen voor uw dakontwerp en geven u een schatting en financieringsmogelijkheden voor het dak. Als u inzicht krijgt in de potentiële prestaties en ontwerpgevolgen van verschillende dakvormen en hellingen, kunt u beslissen welke dakspanen en dakbedekkingsmaterialen het beste zijn voor uw huis, zowel wat prestaties als esthetiek betreft. Of u nu uw huis aan het verbouwen bent of een dak laat bouwen op een gloednieuwe woning, u wilt er zeker van zijn dat het dak op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

Bijna alle dakvormen werken prima in een warm klimaat — de meest kritische factor is het dakbedekkingsmateriaal. Wij bieden dakbedekkingsdiensten voor woningen, commerciële dakbedekkingen, metaalfabricage en historische restauratiediensten. Het is echter belangrijk om te weten dat de International Residential Code specifieke minimale hellingsvereisten heeft voor alle dakbedekkingen, waaronder asfaltdakshingles. .