Wat zijn de drie belangrijkste soorten daken?

Een schilddak heeft aan alle zijden hellingen. Het dak heeft zelfs geen enkele verticale zijde.

Wat zijn de drie belangrijkste soorten daken?

Een schilddak heeft aan alle zijden hellingen. Het dak heeft zelfs geen enkele verticale zijde. Een zadeldak heeft twee schuine zijkanten die aan de bovenkant samenkomen om een nok te vormen. Een plat dak heeft een extreem lage helling en is bijna horizontaal vlak.

Het Nederlandse dak is in feite een schilddak met aan beide uiteinden een kleine gevel. Het resultaat is een eenvoudigere toegang tot het onderste deel van het dak met de extra voordelen van natuurlijk licht en extra ruimte. Het is een Frans ontwerp en is moeilijker te bouwen dan het hip- of zadeldak. Het mansardedak heeft eigenlijk twee hellingen binnen één aan elke kant.

Het onderste gedeelte van de dakhelling is steiler zodat de helling van het dak nauwelijks begint. Dit zorgt voor meer ruimte aan de binnenkant en creëert in de meeste gevallen extra ruimte. De meeste platte daken zijn niet echt 100% plat, het zijn laaghellende daken die plat lijken, maar een beetje schuin hebben om het afstromende water op te vangen. Het schuurdak lijkt op een plat dak, maar heeft meer helling, het wordt vaak gebruikt voor toevoegingen of bij andere dakstijlen.

Een dakkapel is meer een aanvulling op een bestaand dak. Het is een raam en een dak (onder andere puntgevel, schilddak, plat) dat uitsteekt uit de bestaande helling van het dak. Een functionele dakkapel creëert bruikbare ruimte op het dak en zorgt voor natuurlijk licht en stahoogte. Een M-vormig dak is in feite een dubbel zadeldak met twee schuine zijden die in het midden samenkomen met bijbehorende hellingen aan elke kant.

Platte daken zijn er in drie veel voorkomende stijlen, waaronder bebouwde daken (BUR), gemodificeerde bitumendaken (MBR) en rubberen membraandaken (EPDM). Elk gebouw met een gebogen dak heeft een zeer moderne en intrigerende eigenschap. De flexibiliteit van metalen componenten wordt gebruikt om één enorm gebogen raamwerk te creëren in moderne dakbedekkingen. Gebogen daken helpen de luchtweerstand te verminderen, maar ze worden vooral gekozen vanwege de uitstekende esthetische waarde die ze aan een constructie kunnen geven.

Dus welk type dak is het sterkst en blijft de komende 30 jaar modern. Zadeldaken staan bekend om hun eenvoudige ontwerp, dat eenvoudig te bouwen is en goedkoper is dan andere soorten daken. Dit type dak ziet er precies zo uit als het klinkt: een gebogen dakvorm die populair is bij boeren die de opslagruimte in hun schuren willen vergroten. Het type gebouw, het type dakconstructie, de initiële kosten, onderhoudsvereisten, fabricagefaciliteiten, esthetische en specifieke kenmerken van de locatie, duurzaamheid, beschikbaarheid van het materiaal zelf en het klimaat van de plaats zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een dakbedekkingsmateriaal.

Aangezien veel daktypen zijn ontworpen om energiezuinig te zijn, zal het dakbedekkingsmateriaal het meeste verschil maken voor huizen die in warme klimaten zijn gebouwd.