Wat zijn 5 voorbeelden van veel voorkomende dakstijlen?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose.

Wat zijn 5 voorbeelden van veel voorkomende dakstijlen?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose. Plat dak (dak met lage helling) Een zadeldak is wat je je voorstelt als je denkt aan een typisch huis met vierkante zijkanten met een driehoekig dak. Zadeldaken komen ongelooflijk vaak voor in veel verschillende stijlen en soorten huizen.

Ze zijn superveelzijdig en dankzij hun eenvoudige ontwerp zijn ze eenvoudig te installeren en werken ze goed om je huis vrij te houden van stilstaand water en sneeuw- en ijsschuren. Er zijn veel verschillende varianten van zadeldaken, en we willen ze allemaal behandelen, want ondanks dat ze een vergelijkbaar basisonderdeel hebben, kunnen ze enorm verschillen en nog meer functionaliteit bieden. Het Nederlandse zadeldak combineert bijvoorbeeld elementen van een eenvoudig zadelontwerp met een schilddak aan de voorkant. Ze kunnen dus uitstekend werken voor zolderruimtes in uw huis of garage en hebben ruimte om extra ramen toe te voegen voor meer licht.

Een gambreldak wordt vaker wel dan niet gebruikt op schuren of kleine schuren. Dit dak bestaat uit vier oppervlakken, te beginnen met een schuine lage helling bovenop, die vervolgens naar beneden buigt in twee panelen die de rest van de weg langs de zijkant van het huis lopen. Het lijkt een beetje op een halve achthoekige vorm. Dit vierzijdige ontwerp zorgt voor een groter oppervlak en zorgt voor meer hoofdruimte omdat de toonhoogte iets lager is en aan de randen niet zo steil.

Om deze reden is dit dak perfect geschikt voor schuren met hokken op hogere verdiepingen om gestapeld hooi op te bergen. Wat vaker wordt gebruikt in commerciële gebouwen zoals appartementsgebouwen, winkelcentra en kantoorgebouwen, werd in de jaren 50 en 60 op grote schaal gebruikt in moderne woonhuizen uit het midden van de eeuw. Het is belangrijk op te merken dat een plat dak officieel niet plat is; ze moeten een lichte helling hebben van minstens 2% om water en sneeuw weg te laten lopen. Anders zou je gewoon zittend water hebben dat lekkages en instortingen kan veroorzaken.

Een schuurdak lijkt een beetje op een plat dak, maar dan op een veel steilere helling. Met slechts een enkele helling vindt u vaak schuurdaken die worden gebruikt in hutten, schuren en natuurlijk schuren. De hoge helling is heel eenvoudig maar perfect geschikt voor water- en sneeuwopslag. Een zoutbakdak lijkt op een zadeldak omdat het twee zijden heeft met open uiteinden die elkaar in het midden ontmoeten.

De ene kant is echter over het algemeen veel langer dan de andere, en het is ook vaak zo geplaatst dat de open uiteinden van de zijkanten van uw huis zijn in plaats van een piek vanaf het vooraanzicht. Ze zijn zeer effectief gebleken in klimaten met sneeuw vanwege het gebrek aan vlakke plekken en hoge hoogteverschillen; ze laten gemakkelijk sneeuw en ijs vallen. Moderne huizen uit het midden van de eeuw hebben veel strakke lijnen en daken met een lage helling. Een heup- of plat dak met een lage helling werkt dus uitstekend voor deze woonstijl.

Aan de andere kant passen hoge hellende daken gewoon niet bij een modern huis uit het midden van de eeuw, dat vaak bestaat uit wandelaars van één niveau die geen extra ruimte nodig hebben bovenop. Misschien ziet u zelfs enkele vlinderdaken geïnstalleerd op modernere architecturale ontwerpen. Een vakmanshuis profiteert van vele soorten daken, maar vooral zadeldaken, schilddaken en dakkapellen. Vakmanshuizen hebben vaak veel elementen en niveaus op het dak, dat is waar dakkapellen en heupen, of een combinatie van verschillende typen, het hun unieke aantrekkingskracht geven.

Een klassiek tudorhuis heeft een veel steilere helling dan andere soorten huizen, en zadeldaken passen uitstekend bij dit ontwerp. Tudors kunnen ook dakkapellen aan de voorkant van het huis laten zien, met prachtige ramen in elk huis. Huizen in koloniale stijl zullen ook voorzien zijn van hogere schuine zadeldaken, misschien enkele dakkapellen, en ook een hip of plat dak aan de voorkant voor de luifel, ondersteund door grote witte pilaren. Er is niet één manier om een cottage te bouwen, en daarom kunnen ze heel uniek zijn in hun esthetiek en ontwerp.

Misschien vindt u nog meer interessante daktypes op een huis in cottage-stijl, zoals mansardedaken, Hollandse gevelgevels, gambrel of zelfs een hoog zadeldak met a-frame. Boerderijwoningen zullen meestal voorzien zijn van een gambreldak. Het is het type dak dat je het vaakst aan een schuur of een boerderij toeschrijft, of misschien heb je gewoon een eenvoudig zadeldak. Als je een nieuw huis bouwt, heb je veel soorten daken om uit te kiezen — elk met zijn eigen voor- en nadelen en unieke uitstraling.

Sommige soorten daken, zoals schilddaken, zijn beter geschikt voor winderige klimaten, terwijl opties zoals een standaardgevel het goed doen in de sneeuw. De beste dakvorm voor uw huis hangt af van de bouwstijl, het plaatselijke klimaat en uw budget. Een zadeldak heeft twee schuine zijden en vormt een driehoekige vorm. Het is het meest eenvoudige dak en een van de meest voorkomende.

Gambreldaken lijken op zadelstijlen — alleen hebben ze aan elke kant twee sets symmetrische hellingen. Deze daken dateren uit de Nederlands-koloniale tijd, maar zijn nu wijdverspreid op huizen en schuren. De daken van Skillion hebben een enkel plat, schuin oppervlak. Deze daken komen veel voor in ultramoderne architectuur.

A-framedaken hebben twee steile schuine zijkanten die de grond raken en elkaar op een top ontmoeten. Hun vormen lijken op de letter „A”. Hoewel deze dakstijl populair is voor cabines, werkt het goed in ultramoderne architectuur. Een motorkapdak is een schilddak met vier zijden en een lichte helling aan de onderkant, dat zich uitstrekt tot voorbij de buitenmuren van het huis en schaduw biedt zoals een motorkap.

Motorkapdaken zijn het populairst in tropische klimaten, boven poolhouses en tuinhuisjes. Vlinderdaken zijn de achterkant van een zadeldak — ze hebben twee zijden die naar beneden hellen en samenkomen in een vallei in het midden. Deze opvallende daken hebben een moderne stijl uit het midden van de eeuw. Nederlandse zadeldaken zijn een combinatie van hip- en zadeldaken.

Ze zijn voorzien van een zadeldak omgeven door een schilddak met vier schuine zijkanten. Ze worden ook wel Hollandse schilddaken genoemd. Een schuurdak heeft één schuine zijde, vergelijkbaar met een vaardig dak. Deze daken zijn geschikt voor verschillende ontwerpstijlen.

Het mansardedak is een kruising tussen een gambrel en een schilddak. Het heeft vier schildzijden, maar elke zijde heeft twee hellingen waardoor het dak er stoeprand uitziet. Het mansardedak wordt ook wel een stoepranddak of Frans dak genoemd. Een piramidedak is een variant van een schilddak.

De vier zijden komen samen op een top in het midden en vormen de vorm van een oude Egyptische piramide. Het schilddak is superieur in winderige en orkaangevoelige klimaten. Verschillende varianten van dit ontwerp zijn onder meer het piramidedak, de hollandse gevel, de motorkap en het hip- en daldak. Elk type huisdak heeft voor- en nadelen.

Als u bijvoorbeeld in een gebied woont waar het hard waait, is een versie van een schilddak een goede keuze. Aan de andere kant is een dak met een steile helling het beste als je in een gebied woont met een hoge sneeuwbelasting. Het A-Frame is heel gemakkelijk te identificeren. We hebben de voor-, nadelen, kosten en materialen onderzocht voor 15 van de meest populaire dakstijlen.

Ontdek wat deze daken uniek maakt en hoe ze wat flair of traditie aan uw huis kunnen toevoegen. Uw dak is verantwoordelijk voor een groot deel van de zichtbare buitenkant van uw huis en tot 40% van de totale aantrekkelijkheid van de stoeprand. De stijl van uw dak is van invloed op materiaalkeuzes en speelt een rol in de esthetiek, energie-efficiëntie, zolderruimte, onderhoudsbehoeften en zelfs de waarde van uw huis. Het zadeldak is de meest voorkomende dakvorm.

Deze a-frame daken roepen herinneringen op aan tekeningen uit de kindertijd en zijn een populair en economisch ontwerp. Zadeldaken hebben een driehoekig ontwerp waarbij de basis bovenop het huis rust. Zadeldaken variëren van eenvoudige tot geavanceerde ontwerpen en de helling kan variëren van zacht tot steil. Kruiszadeldaken zijn een geavanceerde versie van een eenvoudig zadeldak met twee loodrecht op elkaar bevestigde zadeldelen.

Deze daken komen veel voor in huizen in Cape Cod- en Tudor-stijl en kunnen asymmetrisch of symmetrisch van ontwerp zijn. Voorzadeldaken bieden nog een andere geavanceerde zadelvariant. Deze daken zijn populair in huizen in koloniale stijl. Ze zijn voorzien van een tweede, kleinere gevel die de ingang van het huis benadrukt.

Een Nederlands zadeldak is een schilddak met aan beide uiteinden een kleine puntgevel. De gablet bevindt zich bovenop een traditioneel schilddak. Gablets vergroten de zolderruimte en maken het mogelijk om ramen toe te voegen voor natuurlijk licht. Jerkinheaddaken, ook wel puntdaken en zadeldaken met knippen genoemd, combineren elementen van zowel zadeldaken als schilddaken om een stevig dak voor alle weersomstandigheden te creëren.

Het midden is voorzien van een zadeldak, terwijl beide uiteinden naar binnen gebogen zijn om kleine heupen te creëren. Deze designelementen aan de voor- en achterkant van het huis zijn ideaal voor de presentatie van hoogwaardige designdakshingles. Je vindt piramidedaken op kleinere huizen, tuinhuisjes, bijgebouwen, hutten en zelfs tropische bungalows. Deze aangepaste schilddaken roepen beelden op van oude beschavingen en mummies.

Omdat ze geen gevels of verticale zijkanten hebben, zijn ze extreem weerbestendig. Misschien wel het beste voorbeeld van een mansardedak of een Frans dak is het beroemde Louvre Museum in Parijs. Net als een schilddak heeft het mansardedak een vierzijdig ontwerp. Deze daken hebben echter een dubbele helling, waarbij de onderste helling erg steil is.

Mansardedaken zijn een elegante en functionele keuze voor woningen, omdat ze bruikbare zolderruimte creëren, terwijl dakkapellen voor natuurlijk licht zorgen. Vanwege hun complexe ontwerp en ingewikkelde details zijn deze daken duur om te installeren, maar ze voegen wel waarde toe aan een woning. Motorkapdaken zijn omgekeerde mansardedaken met een dubbele helling. Het zijn aangepaste heupdaken die bij harde wind stabieler zijn dan zowel traditionele hip- als zadeldaken.

De lagere helling van een motorkap hangt over de voor- en achterkant van het huis en vormt een uitstekende afdekking voor terrassen. Deze daken, populair in het zuidoosten, creëren extra opslag- en leefruimte met ruimte voor dakkapellen, terwijl de overstek het huis beschermt tegen wind- en waterschade. De daken van Gambrel roepen beelden op van klassieke rode schuren, uitgestrekte velden en gevlekte koeien. Net als mansardedaken hebben deze twee schuine zijden in plaats van vier, een steile en een zachte.

De focus van een gambreldak is het toevoegen van extra zolder- of zolderruimte, terwijl dakkapellen het natuurlijke licht verhogen. Deze daken, ook bekend als het schuurdak, vormen een groot percentage van de zichtbare buitenkant van een constructie, waardoor materiaalkeuzes een belangrijk esthetisch onderdeel zijn. Het bekwame dak, of schuurdak, is een belangrijk onderdeel van het moderne huisontwerp. Deze daken in hellingstijl lijken op zadeldaken die in tweeën zijn gesplitst.

De steile hellingen bevorderen de afvoer van water en sneeuw. Een ander veelvoorkomend daktype in bedrijfspanden, platte daken, zijn eigenlijk niet plat. Ze hebben een extreem lage helling om waterafvoer mogelijk te maken. Deze daken roepen beelden op van kantoorcapriolen en muffe winkelcentra en werden in het midden van de jaren 1900 populaire woningtoevoegingen onder vermogende bedrijfseigenaren en filmsterren.

Zoutbakdaken zijn populair aan de oostkust en in het noordoosten vanwege hun vermogen om zware sneeuw en regenval te weerstaan. Ze zijn duurder dan traditionele puntdaken of schilddaken, maar de uitgesproken stijl voegt waarde toe aan een woning. Hoewel deze ramen de ventilatie en bruikbare ruimte met wel 30 vierkante meter verhogen, is het belangrijk om energiezuinige ramen te installeren om ultraviolet licht te filteren en de energiekosten te verlagen. De National Association of Realtors bevestigt dat 33% van de makelaars aanbeveelt om uw dak te vervangen voordat u uw huis verkoopt, en het is mogelijk om 100% van uw investering terug te verdienen.

Overweeg om uw dak te vervangen voordat u uw huis aanbiedt als het in slechte staat verkeert of bijna zijn levensduur heeft bereikt. Het duurt een tot twee dagen om het standaarddak te vervangen op een huis van 3.000 vierkante meter. Factoren zoals het weer, de complexiteit, de toegankelijkheid van het huis en de gebruikte materialen zijn van invloed op de tijd om uw nieuwe dak te installeren. In zeldzame gevallen kan het wel een week of langer duren om uw nieuwe dak te installeren.

Deze specifieke dakstijl is Frans. Het bestaat uit vier hellingen met twee aan elke kant van het huis. De onderste helling is een steilere en meer verticale helling dan de bovenste helling. En de bovenste helling is soms zichtbaar vanaf de grond.

Het belangrijkste voordeel van dit type dak is de opbergruimte die het biedt en de mogelijkheid voor extra leefruimte aan de bovenkant van het huis. Deze dakbedekkingsoptie is uniek en toch praktisch. Zadeldaken, ook bekend als schuin- of puntdak, zijn enkele van de meest populaire daken in de VS. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun driehoekige vorm.

Bijna alle dakvormen werken prima in een warm klimaat — de meest kritische factor is het dakbedekkingsmateriaal. Een mansardedak, ook bekend als een Frans dak, is een vierzijdig dak met aan elke kant een dubbele helling die samenkomt en een laag schuin dak vormt. Dit type dak bestaat uit zes driehoekige, identiek hellende dakpanelen en zes ondersteunende spanten en wordt meestal gebruikt voor een prachtig uniek tuinhuisje dat wordt toegevoegd aan een gazon voor thuis of in de bedrijfstuin. Om aan deze stijl te denken, beschouw het als een plat dak dat licht schuin staat of als de helft van een driehoekig dak.

Dakprofessionals moeten dus het dak van binnenuit controleren om lekkages en waterschade op te sporen. Interessant is dat je dakstijlen kunt mixen en matchen bij het bouwen van een gevel- en daldakontwerpen voor een huis met een kruisvoetafdruk. Een zadeldak is wat je je voorstelt als je denkt aan een typisch huis met vierkante zijkanten met een driehoekig dak. Vroege Amerikanen realiseerden zich dat ze met minder materiaal meer ruimte konden toevoegen door een schuin dak toe te voegen aan een bestaand zadeldak.

Het wordt een geknipt zadeldak genoemd omdat het eruitziet alsof een dak van de uiteinden van een eenvoudig zadeldak is afgeknipt, waardoor op elke hoek van het dak een kleine hoek ontstaat. Een zoutbakdak heeft een asymmetrisch ontwerp, waarbij de ene kant meer een licht hellend plat dak heeft en de andere meer een schuin dak, met aan beide uiteinden puntgevels. Water loopt gemakkelijk van de hellingen van het dak af en de aangepaste heupstructuur maakt het duurzamer dan een zadeldak. Combinatiedaken combineren vaak zadeldaken en heupdaken, waarbij gebieden zoals ingangsgevels of dakkapellen worden benadrukt.

Deze daken hebben aan de ene kant een plat of laag hellend dak en aan de andere kant een schuine gevel in schuurstijl, waardoor een driehoekig uitzicht vanaf de voor- en achterkant ontstaat. Deze stijl verbetert ook het uiterlijk van het dak en zorgt voor een unieker en interessanter ontwerp dan het veel voorkomende eenvoudige schilddak. .