Hoeveel soorten daken zijn er?

Als u niet zeker weet welk type dakontwerp of dakstijl u heeft, staan hieronder 13 verschillende soorten daken. De eerder genoemde stijlen — zadeldaken, schilddaken, schokkdaken, mansardedaken, gambreldaken en zoutbakdaken — zijn allemaal schuine daken.

Hoeveel soorten daken zijn er?

Als u niet zeker weet welk type dakontwerp of dakstijl u heeft, staan hieronder 13 verschillende soorten daken. De eerder genoemde stijlen — zadeldaken, schilddaken, schokkdaken, mansardedaken, gambreldaken en zoutbakdaken — zijn allemaal schuine daken. Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend.

Het is in feite een driehoek waarbij de basis bovenop het huis rust en de twee kanten omhoog gaan om de bergkam te bereiken. De hellingen op het zadeldak kunnen drastisch variëren, van steile ontwerpen in chaletstijl tot daken met een lichte helling. Het Nederlandse zadeldak is een ander dak in combinatiestijl dat gebruik maakt van ontwerpelementen van zowel zadeldaken als schilddaken. Een miniatuurzadeldak, of „gablet”, bevindt zich bovenop een traditioneel schilddak.

Stel je een klassieke rode schuur met witte versiering voor, en je hebt net een gambreldak voor ogen. De twee zijden hebben elk twee hellingen, één steil en één zacht. Het ontwerp maakt het gebruik van de bovenverdieping mogelijk als zolderkamer of loft. Door ramen aan de zijkanten van het gambreldak toe te voegen, kan er natuurlijk licht naar binnen komen en kan het gebruik van de bovenverdieping worden vergroot.

De steile delen van gambreldaken zijn goed zichtbaar, dus huiseigenaren moeten goed nadenken over het uiterlijk van hun dakshingles. Een traditioneel schilddak bestaat uit vier hellingen van gelijke lengte die samenkomen om een eenvoudige nok te vormen. Er zijn echter variaties, zoals een halve heup met twee kortere zijkanten met dakranden. Als je een schilddak hebt, dan heb je je misschien al gerealiseerd dat het grootste deel van het dak zichtbaar is als je naar je huis kijkt.

Het type en de kleur van de dakshingles die u op een schilddak laat installeren, vormen een groot deel van de algehele uitstraling van uw huis, omdat het zo goed zichtbaar is. Het Louvre Museum in Parijs is een uitstekend voorbeeld van het mansardedak, dat zijn klassieke vorm ontleent aan de Franse architectuur. Dit vierzijdige ontwerp met dubbele hellingen heeft zeer steile lagere hellingen, die plat of gebogen kunnen zijn. Hoewel het mansardedak zijn oorsprong vond in Frankrijk, werd het al snel populair in de Verenigde Staten.

Door de stijl kunnen huiseigenaren volledig gebruik maken van de bovenverdieping met een overvloed aan binnenzolderruimte en meerdere ramen, en het ziet er vooral aantrekkelijk uit als er dakkapellen worden toegevoegd. Als u de voorkeur geeft aan moderne huisontwerpen, zult u waarschijnlijk een schuurdak waarderen. Deze „lean-to” stijl lijkt op de helft van een traditionele gevel. Hoewel het al lang werd gebruikt voor veranda's en toevoegingen, siert het dak van de schuur nu het hele gebouw op ultramoderne gebouwen.

De meeste schuurdaken hebben meestal lagere hellingen, waarbij 4 op de 12 en lager het meest voorkomen, hoewel steilere hellingen de waterafvoer versnellen. Huizen met schuurdaken zijn over het algemeen unieke constructies die de stijl en persoonlijkheid van hun eigenaren weerspiegelen. Schuurdaken bieden interessante mogelijkheden voor het plaatsen van ramen, van kleine rijen glazen ruiten direct onder het dak tot grote ramen aan de voorkant van het huis. Voor elk uniek ontworpen gebouw dat mensen ooit hebben gebouwd, moesten ze een dak bedenken dat erop paste.

Van een van de vele soorten zadeldaken die je vaak op huizen ziet tot koepelontwerpen zoals die van het Capitol Building, veel van die unieke dakontwerpen zijn door de jaren heen nog steeds gebruikt. 1 Verschillende dakvormen ondersteunen soms bepaalde dakmaterialen beter, dus houd rekening met je vorm wanneer je het materiaal kiest. Geavanceerde zonnecollectoren kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande dakspanen en genereren 13-63 watt energie per tegel. 2 Ze zijn vooral goed voor zonnige daken in verenigingen van huiseigenaren die typische zonnepanelen verbieden.

Hoewel ze kunnen helpen om de energiekosten te compenseren met zonne-energie, kosten ze ook meer dan traditionele opties voor zonne-energie. In elkaar grijpende tegels bootsen leisteen, klei of gordelroos na en zijn bestand tegen schade veroorzaakt door zware regenval (tot 8,8 centimeter per uur), winden van 120 mijl per uur, opstijgingen, hagel en dooicycli. Daarom zijn ze een economische, effectieve keuze voor natte, winderige gebieden of gebieden die gevoelig zijn voor bosbranden. Dakbedekking van 7 Slate gaat meer dan 100 jaar mee.

Het brandt niet, is waterdicht en bestand tegen schimmel en schimmels. Leisteen is effectief in natte klimaten, maar is duur en zwaar en kan gemakkelijk kapot gaan wanneer erop wordt getrapt. 8 Rubberen dakspanen zijn een duurzame en kosteneffectieve dakbedekkingsoptie die in verschillende kleuren en stijlen kan worden gemaakt. U kunt erop vertrouwen dat ze 15-30 jaar meegaan en reparaties zijn relatief eenvoudig als er zich eerder problemen voordoen.

Rubber isoleert ook goed, dus sommige huiseigenaren kunnen merken dat een rubberen dak hun energiekosten verlaagt. 9 Dakpannen van klei en beton zijn bestand tegen schade door tornado's, orkanen of winden tot 200 mijl per uur en zelfs aardbevingen, volgens A Summary of Experimental Studies on Seismic Performance of Concrete and Clay Roofing Tiles van de University of Southern California voor het Tile Roofing Institute. Ze hebben echter mogelijk extra ondersteuning nodig om hun gewicht te dragen en ze zullen waarschijnlijk breken als er op wordt gelopen. 10 groene daken zijn bedekt met planten en kunnen de luchtkwaliteit verbeteren, de waterafvoer verminderen en huizen isoleren om stedelijke hitte-eilanden te verminderen.

Ze hebben echter extra structurele ondersteuning nodig, een dampremmende laag, thermische isolatie, waterafdichting, drainage, waterfiltratie, grond, compost en planten, 12 Deze zware dakbedekking bestaat uit lagen asfalt, teer of lijm met daarop een aggregaat en is de meest gebruikelijke stijl voor platte daken. Zoals je zou verwachten voor een ontwerp dat op platte daken wordt gebruikt, is een bebouwde dakbedekking ideaal voor waterdichting en is ook brandwerend. Ze gaan 15 tot 30 jaar mee. Alle 5 soorten dakbedekkingsmaterialen bieden iets anders om uw dak de exacte uitstraling te geven die u wilt.

Net als een vakkundig dak, wordt een gebogen dak vaak bevestigd aan een hogere muur of gebruikt als alternatief voor een plat dak. Houd er bovendien rekening mee dat de complexiteit van de constructie van een zoutbakdak betekent dat het bouwen ervan duurder kan zijn dan een eenvoudiger zadeldak of schilddak — maar de toegevoegde waarde van uw eigendom kan op de lange termijn de moeite waard blijken te zijn. Sinds 1990 helpt het team van Bill Ragan Roofing de inwoners van Nashville bij het vinden van het perfecte dak voor hen. Houd er echter rekening mee dat de leefruimte onder dit type dak mogelijk schuine plafonds heeft en minder ruim is dan de ruimte die andere dakstijlen bieden.

Asfaltshingles zijn een van de meest gebruikte dakbedekkingsmaterialen en passen bij de meeste dakontwerpen. Voor hippe dakkozijnen en overkoepelende constructies zijn immers meer materialen en meer expertise nodig om te bouwen, maar u krijgt wel meer stabiliteit en opslag- en leefruimte onder het dak. Als u echter echt wilt dat uw dak opvalt, kunt u overwegen om een luxe asfaltdakspaan, een metalen dak met staande naad, een synthetisch dak, een cederdak of een dak in leisteen te overwegen. Skillion-daken zijn gebruikelijk voor toevoegingen aan bestaande huizen en zijn ook een goede keuze voor schuren en veranda's, maar gebouwen in meer eigentijdse stijl kunnen een vaardig dak hebben als ontwerpstatement.

Dit soort dak kan worden gemaakt van bijna elk standaard dakbedekkingsmateriaal, waaronder asfalt- of houten dakspanen, metalen dakspanen, leisteen of zelfs composieten. Als u op zoek bent naar iets meer duurzaamheid, zijn een dak met composiet dakspaan (40-50 jaar) en een metalen dak met staande naad (50 jaar) de juiste keuze. Hoewel daken in hippe stijl vaak duurder zijn dan zadeldaken vanwege hun ingewikkelder ontwerp, komen ze nog steeds vrij vaak voor vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid. Hoewel er twee soorten metalen daken zijn, wordt een metalen dak met staande naad aanbevolen voor dakbedekking in woningen.

Als u in de dakbedekkingsindustrie werkt, kunt u misschien het verschil zien tussen de composietdakspanen en het dakbedekkingsmateriaal dat het nabootst. Jerkinhead-dakbedekking is doorgaans duurder dan alternatieven voor zadeldaken of schilddaken, maar het kan de investering waard zijn vanwege de duurzaamheid en het feit dat er extra bruikbare vierkante meters onder het dak zijn. .