Wat zijn de 2 belangrijkste onderdelen van een dak?

De 5 belangrijkste onderdelen van een dakbedekking. De afdekking op uw dak vervult twee functies.

Wat zijn de 2 belangrijkste onderdelen van een dak?

De 5 belangrijkste onderdelen van een dakbedekking. De afdekking op uw dak vervult twee functies. De onderlaag is een dun zwart papier dat bovenop het terras rust om het te beschermen tegen binnendringend water of lucht en andere elementen van buitenaf. De „V-hoek” langs de kruising van twee hellingen van een dak.

Om ervoor te zorgen dat de vallei waterdicht is, wordt deze bedekt met flitsen, gemaakt van flexibel materiaal of van metaal of, beter nog, een combinatie van beide. Knipperlicht kan flexibel of stijf zijn en is gemaakt van gegalvaniseerd staal, aluminium of plastic. Het is een soort bestendig gietmateriaal dat voorkomt dat water dat in de buurt van dakopeningen stroomt, het dak binnendringt. Flitsen komen voor in valleien en aan de voet van schoorstenen, muren, dakopeningen en ventilatieopeningen.

Er zijn uitgebreide garanties voor daksystemen die bestaan uit een assemblage van geselecteerde dakspanen, dakranden, membraan en onderlaag. Deze ambitieuze en duurdere programma's bieden langdurige dekking (tot 50 jaar) voor zowel materiaal als arbeid. Als zodanig kan alleen een door de fabrikant gecertificeerde dakdekker werkzaamheden uitvoeren die onder dergelijke garanties vallen. Bepaalde problemen, zoals terrasplanken in slechte staat of gebrekkige zolderventilatie, kunnen een garantie ongeldig maken.

Het is daarom belangrijk om eventuele corrigerende maatregelen te nemen die door uw aannemer worden aanbevolen voordat de dakspanen worden geïnstalleerd. Een zolder met dakkapellen laat minder ruimte over voor binnenkokers. Dientengevolge, binnenkokers die een hogere luchtinlaat mogelijk maken (d.w.z. Het onderste deel van het dak hoeft niet geventileerd te worden.

Het zoldergedeelte moet echter worden geventileerd volgens dezelfde normen als die voor gewone zolderdaken. Het is mogelijk om luchtinlaatopeningen langs de onderkant van het bovenste gedeelte toe te voegen. Net als de rest van het huis begint het dak als een frame. Het frame is meestal gemaakt van hout.

Het bevat balken, spanten en spanten. Samen vormen deze drie soorten balken een raamwerk dat het dak zijn vorm geeft. Het frame moet sterk genoeg zijn om het gewicht van het dak te dragen. Bij een standaard asfaltdak is dit niet echt een probleem.

Maar als u van plan bent om zwaardere materialen zoals tegels of leisteen te gebruiken, moet u in dit stadium mogelijk extra steunen toevoegen. Dit is de naam voor het overkoepelende dakgedeelte dat bestaat uit veel van de onderdelen waarover u hieronder zult lezen. Een „gebinte” wordt gevormd uit vele stukken, zoals spanten en nokspanten. De gebinte ondersteunt de bekleding, de omhulling, de onderlaag, de isolatie en alle andere componenten die aan het dak kunnen worden toegevoegd, zoals een dakraam of schoorsteen.

Je kunt een gebinte zien als een systeem dat het dak ondersteunt. De bekleding is een verzamelnaam voor alles wat tot op de spanten is genageld of bevestigd en de elementen daadwerkelijk buiten houdt. De bekleding kan van veel materialen zijn gemaakt, zoals ijzer, tegels, leisteen of synthetische voering. Het moet zowel licht van gewicht zijn als ongevoelig zijn voor stoffen zoals de verschillende weerelementen, ijzel, vogelpoep, vuil, natte bladeren en het vuil dat zich na verloop van tijd op een dak ophoopt.

Uw keuze voor een overkapping hangt af van veel factoren, zoals uw budget, het weer waar u woont en het type huis dat u bouwt. U zult spanten vinden die van het ene uiteinde van het dak naar het andere lopen en het ondersteuningssysteem vormen voor de rest van het dak. Spanten zijn meestal gemaakt van hout, omdat het een sterk, buigzaam materiaal is, maar je vindt ze ook van metaal, vooral in industriële gebouwen en hoogbouw. De spanten ondersteunen al het andere, van de isolatie tot de bekleding.

De fascia is een relatief oppervlakkig item op daken dat langs de dakranden evenwijdig aan de grond loopt. Het is bevestigd aan de spanten en kan ook dienen als ondersteuning voor de goot. Veel huiseigenaren willen dat de fascia esthetisch aantrekkelijk is, om bij te dragen aan de gevel van het huis en zo de waarde van het onroerend goed te verhogen. Huizenbouwers met een beperkt budget besluiten vaak om een chique fascia te schrappen voor een meer prijsbewuste optie, en vaak is eenvoudig hout voldoende, op voorwaarde dat het wordt behandeld en geverfd.

Een nok is te vinden op specifieke soorten daken, waaronder schuine daken, gambrel-, gevel- en mansardedaken. Een schuin dak is bijvoorbeeld een veel voorkomend dak dat in veel huizen in de voorsteden voorkomt. Het vormt de klassieke omgekeerde 'V'-vorm. De nok bevindt zich op het hoogste punt van het dak waar de twee verschillende zijden elkaar kruisen.

Je zou de bergkam kunnen vergelijken met de „hoeksteen” van het dak. De dakrand is het laagste punt van een dak. Bij een schuin dak is dit het punt dat het verst verwijderd is van de bergkam. Dit is de plek waar regen van het dak druipt, waardoor het de ideale plek is voor dakgoten.

Dit is ook het laatste punt op het dak met singles, dus het is vaak het punt waar dakspanen beginnen af te schilferen bij een storm of verslechteren door rot. Hoewel niet elk huis of gebouw een dak met een vallei zal hebben, komen ze toch enigszins vaak voor. De vallei vormt het verbindingspunt tussen twee schuine daken en vormt een rechte hoek. Dit zal voor toeschouwers als een 'V' verschijnen.

Omdat het een vallei is, komt het ongelooflijk vaak voor dat regenwater, bladeren en ander puin zich kunnen verzamelen. Om die reden zijn valleien vaak voorzien van eigen dakgoten om het afval weg te voeren. Plafondbalken zijn bijna altijd planken gemaakt van hout. Je zult ze langs de spanten zien rennen.

Ze worden gebruikt om de stevigheid van de dakspanten te verbeteren en om de binnenkanten zoals een boog, balkon of dakrand te ondersteunen. De binnenwelving bevindt zich tussen de muur, de fascia en de dakrand. Een binnenkoer verbergt de spanten en plafondbalken. Het doel is vooral om de elementen buiten te houden en het gebouw te isoleren.

Schoorsteenrooster is een metalen plaat die tussen de schoorsteen en het dak, evenals de rest van het huis, wordt geplaatst om de warmte te isoleren en te voorkomen dat het dak en het huis in brand vliegen. Het knipperlicht is absoluut noodzakelijk en als het verkeerd is geïnstalleerd, blijft de weg open voor brand. De goot is het lange bassin dat aan de dakrand is bevestigd om regen en smeltende sneeuw op te vangen. Het is meestal gemaakt van gegalvaniseerd metaal of plastic.

Dakgoten zijn lastig omdat bladeren er heel gemakkelijk in verstrikt kunnen raken en de afvoer van regen verstoppen. Dit zorgt ervoor dat het water zich ophoopt en over de goot stroomt, waardoor mogelijk in het dak sijpelt en de dakspanen en het hout gaan rotten. Het driehoekige bovenste deel van de muur aan het einde van een nokdak. Strip van ondoordringbaar materiaal, meestal metaal dat wordt gebruikt om water uit te sluiten op de verbinding tussen een dakbedekking en een ander deel van de constructie, zijn er flitsen aangebracht om te voorkomen dat vocht de muur en het dak binnendringt door middel van voegen in copings, borstweringen, muren en andere doorvoeringen door het dakvlak.

De buitenhoek (meer dan 180 graden) gevormd door de schuine nok tussen twee kruisende dakhellingen. Dit zijn horizontale elementen die van muur tot muur op de belangrijkste spanten zijn gelegd om de gewone dakspanten te ondersteunen wanneer de overspanning groot is. Gordingen zijn gemaakt van hout of staal. De bovenkant van de gordingen moet uniform en vlak zijn.

Ze moeten worden geverfd voordat ze aan de bovenkant worden bevestigd. Dit is een houten plank die aan de voeten van de gemeenschappelijke dakspant aan de dakrand is bevestigd. De uiteinden van het onderste dakbedekkingsmateriaal rusten erop. De helling van het dak wordt een helling genoemd en wordt uitgedrukt als de verhouding tussen de stijging en de horizontale overspanning van het dak.

Het wordt ook uitgedrukt in termen van hellingshoek. De rand van een dakoppervlak afgewerkt met een puntgevel. De trog die onder de dakrand of tussen de schuine daken is bevestigd om water af te voeren, wordt dakgoot genoemd. De functie van de dakgoot is om regenwater op te vangen van vier hellingen met hoekfittingen op hoeken.

Het is gemaakt van gietijzer, UPVC, verzinkt, aluminium, vinyl, koper enz. Net als onderlaag is het belangrijkste doel om uw dakbedekking te beschermen tegen water dat onder uw dakbedekkingsmateriaal terechtkomt. Een van de manieren om erachter te komen wat voor soort dak je moet kiezen, is door eerst meer te weten te komen over alle verschillende onderdelen van een dak. .