Wat zijn de zes basisdakstijlen?

Twee hellingen die een nok vormen, kenmerken de meest voorkomende dakvorm: het zadeldak. Een plat dak is precies hoe het klinkt en is een heel standaard frame voor moderne huizen.

Wat zijn de zes basisdakstijlen?

Twee hellingen die een nok vormen, kenmerken de meest voorkomende dakvorm: het zadeldak. Een plat dak is precies hoe het klinkt en is een heel standaard frame voor moderne huizen. Een schilddak heeft aan alle vier zijden hellingen. Het Nederlandse dak is in feite een schilddak met aan beide uiteinden een kleine gevel.

Het resultaat is een eenvoudigere toegang tot het onderste deel van het dak met de extra voordelen van natuurlijk licht en extra ruimte. Het is een Frans ontwerp en is moeilijker te bouwen dan het hip- of zadeldak. Het mansardedak heeft eigenlijk twee hellingen binnen één aan elke kant. Het onderste deel van de dakhelling is steiler zodat de helling van het dak nauwelijks begint.

Dit zorgt voor meer ruimte aan de binnenkant en creëert in de meeste gevallen extra ruimte. De meeste platte daken zijn niet echt 100% plat, het zijn laaghellende daken die plat lijken, maar een beetje schuin hebben om het afstromende water op te vangen. Het schuurdak lijkt op een plat dak, maar heeft meer helling, het wordt vaak gebruikt voor toevoegingen of bij andere dakstijlen. Een dakkapel is meer een aanvulling op een bestaand dak.

Het is een raam en een dak (onder andere puntgevel, schilddak, plat) dat uitsteekt uit de bestaande helling van het dak. Een functionele dakkapel creëert bruikbare ruimte op het dak en zorgt voor natuurlijk licht en stahoogte. Een M-vormig dak is in feite een dubbel zadeldak met twee schuine zijden die in het midden samenkomen met bijbehorende hellingen aan elke kant. Het A-Frame is heel gemakkelijk te identificeren.

Hoewel platte daken platte daken worden genoemd, hebben ze in feite een lichte helling waardoor het water kan wegvloeien. Die helling is echter klein en voor iemand die naar het dak kijkt, lijkt het misschien niet echt op een helling. Dit soort daken worden van oudsher gebruikt in commerciële gebouwen of magazijnen, maar winnen aan populariteit op moderne huizen of zonnehuizen. Als het om platte daken gaat, is het erg belangrijk om een dakdekkersbedrijf van topniveau te selecteren om een lekvrij plat dak te leggen, omdat deze daken door de lage helling gevoelig zijn voor lekkage door stilstaand water.

Schuurdaken lijken veel op platte daken en zijn vaak gemaakt van dezelfde materialen als platte daken. In tegenstelling tot platte daken hebben schuurdaken echter meestal een iets hogere helling. Dit geeft het dak een uitstraling die het midden houdt tussen een plat dak en een schuin dak. Het lost ook het lekprobleem op dat vaak voorkomt bij platte daken.

Dit is ook een van de eenvoudigste soorten schuine daken om te bouwen. Een schuur heeft een heel unieke vorm, en het is vaak het dak dat een schuur zijn unieke vorm geeft. De dakbedekking op schuren en enkele unieke huizen in schuurstijl wordt een gambreldak genoemd. Dit type dak heeft een vijfhoekige vorm die zorgt voor een zeer onderscheidende dakstijl.

Het dak heeft erg steile zijkanten, maar is aan de bovenkant relatief plat. Dit maakt het mogelijk om ramen te plaatsen waardoor licht in een huis of schuur kan komen. Een gambreldak is ideaal voor kleine huizen, omdat het het best op compacte gebouwen kan worden geplaatst. Motorkapdaken zijn in wezen een omgekeerd mansardedak.

Een motorkapdak, ook wel afgetrapte dakranden genoemd, heeft vier zijden met een steile bovenhelling en een zachtere onderhelling, waardoor een veranda langs de randen van het huis kan worden bedekt. Deze stijl komt vaker voor in gebouwen uit de jaren 1700, maar wordt door moderne bouwers vaak als verouderd beschouwd. Kokerzadeldaken hebben twee schuine zijden die samenkomen om een nok te vormen, met aan weerszijden een driehoekige verlenging die is afgeschermd van de muren. Dit type dak is populair voor gebieden met koude weersomstandigheden en biedt een stabiel ontwerp dat goed bestand is tegen regen en sneeuw.

Een klerestorisch dak heeft een binnenmuur die zich boven een deel van het dak uitstrekt, waarbij dit deel van de muur vaak is bekleed met meerdere ramen of één lang raam. De dakdelen aan weerszijden van de verticale muur zijn meestal schuin, waardoor er veel natuurlijk licht in de ramen valt. Een combinatiedak is letterlijk een combinatie van soorten daken. Combinatiedaken bevatten vaak twee of meer ontwerpen om esthetische en praktische redenen, en kunnen verschillende stijlen hebben; een klerestoriaal en een schilddak bijvoorbeeld.

Dit is een geweldige optie voor een unieke, interessante look. Een kruisschilddak is een veelvoorkomend daktype, met loodrechte heupdelen die een 'L' of 'T' vorm vormen in het dakschip. Dit is een geweldige optie voor gebouwen met een complexere indeling dan een eenvoudige vierkante rechthoek, en het is een soort dak dat goed bestand is tegen regen, sneeuw of winderige omstandigheden. Een gebogen dak voegt een uiterst moderne, interessante eigenschap toe aan elk gebouw.

Moderne daken maken gebruik van de flexibiliteit van metalen materialen, waardoor één grote gebogen structuur ontstaat. Gebogen daken helpen de weerstand tegen wind te verminderen, maar worden vooral gekozen vanwege de verbluffende esthetische uitstraling die ze aan een gebouw kunnen geven. Een open zadeldak is identiek aan een kokerzadeldak, met als enige uitzondering de afgeschermde zijkanten aan beide uiteinden. Bij dit type dak worden de uiteinden open gelaten om rechtstreeks tegen de muren aan te gaan.

Er zijn geen extra voordelen tussen beide, de keuze is puur gebaseerd op esthetiek. Dit komt omdat de overhangende dakranden op een zadeldak last kunnen hebben van windschade, dakproblemen of bij hevige regenval. Interessant is dat je dakstijlen kunt mixen en matchen bij het bouwen van een gevel- en daldakontwerpen voor een huis met een kruisvoetafdruk. Een ander ding om in gedachten te houden is dat als er dakkapellen of andere speciale kenmerken worden toegevoegd, u en uw dakdekker speciale aandacht moeten besteden aan de naden rond de valleien of kuilen in het dak.

Daksystemen in leisteen worden beschouwd als enkele van de meest luxueuze of hoogwaardige dakbedekkingsopties, en niet zonder reden. Motorkapdaken kunnen worden gemaakt van bijna elk standaard dakbedekkingsmateriaal, waaronder asfaltshingles, metalen dakspanen, leisteen of houten dakspanen of shakes. Als je een dak ziet dat designelementen van zowel zadeldaken als schilddaken combineert, is de kans groot dat het een schokkerig dak is. Als u de duurzaamheid van een metalen dak wilt, maar de voorkeur geeft aan de uitstraling van steen of leisteen, dan kan staal met een steencoating of een andere vorm van composiet dakbedekkingsmateriaal een goede keuze zijn.

Deze stijl verbetert ook het uiterlijk van het dak en zorgt voor een unieker en interessanter ontwerp dan het veel voorkomende eenvoudige schilddak. Dat gezegd hebbende, kan een combinatiedak de manier zijn om het beste uit alle werelden te halen en kunt u alle stilistische elementen en praktische aspecten die u nodig hebt van het dak van uw huis samenvoegen tot één elegante oplossing. Kenmerkend voor schilddaken is dat de dakvlakken bijna altijd dezelfde hellingshoek hebben, waardoor ze vanaf het middelpunt symmetrisch zijn. Dakpannen gaan langer mee in vergelijking met elk ander type dak en hebben ook niet zoveel onderhoud nodig.

Een gambreldak komt het meest voor in schuren en is een symmetrisch dubbelzijdig dak met een ondiep bovendeel en een steilere onderhelling aan elke kant. Bovendien moet u weten welk type of type dak het beste werkt in uw specifieke regio en klimaat, aangezien het weer zeker van invloed is op de gezondheid en conditie van uw dak. Houd er bovendien rekening mee dat de complexiteit van de constructie van een zoutbakdak betekent dat het bouwen ervan duurder kan zijn dan een eenvoudiger zadeldak of schilddak — maar de toegevoegde waarde van uw eigendom kan op de lange termijn de moeite waard blijken te zijn. Gekruiste zadeldaken zijn twee zadeldakdelen die loodrecht of haaks zijn gecombineerd; ze zijn meestal te zien op huizen in Cape Cod- of Tudor-stijl.

.