Wat zijn 6 soorten daken?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose.

Wat zijn 6 soorten daken?

Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. Het geknipte zadeldak heeft verschillende namen, waaronder bullnose. Plat dak (dak met lage helling) Of u nu een nieuw huis wilt kopen of een gloednieuw huis van de grond af aan wilt bouwen, ons dakbedekkingsbedrijf in Panama City heeft een lijst samengesteld van zes dakontwerpen en -stijlen die we dagelijks zien. Twee hellingen die een nok vormen, kenmerken de meest voorkomende dakvorm: het zadeldak.

Als je ooit een huis op een vel papier hebt getekend, heb je waarschijnlijk een zadeldak getekend. Dit dak is ideaal voor woningen in koude klimaten en is een relatief betaalbaar dak om te bouwen. Een plat dak is precies hoe het klinkt en is een heel standaard frame voor moderne huizen. Hoewel u meestal een plat dak ziet op commerciële gebouwen, biedt een plat dak een uniek ontwerp voor woongebouwen.

Een schilddak heeft aan alle vier zijden hellingen. Een piramidevormig schilddak is wanneer de vier zijden elkaar ontmoeten aan de punt van het dak, terwijl een eenvoudig schilddak is wanneer ze elkaar niet allemaal ontmoeten. Hoewel schilddaken stabieler zijn dan zadeldaken, zijn ze ook een uitgebreider ontwerp. Dit betekent dat ze een duurdere optie zijn in vergelijking met andere.

Veel mensen associëren de unieke uitstraling van Gambrel-daken met schuren. Een gambrel is een symmetrisch dubbelzijdig dak met twee hellingen. Dit dakontwerp zorgt echter voor de traditionele Georgische huisuitstraling en is een uitstekende dakoptie voor als het gaat om goede afwatering en zolderruimte. Als je van zolderruimte houdt, is een mansardedak misschien de beste optie.

Mansardedaken zijn een schildgameldak met twee hellingen aan elke kant. Dit dakontwerp was trendy in het begin van de 17e eeuw in Frankrijk, wat nu een historische uitstraling geeft aan huizen van vandaag. Ze bieden veel zolderruimte en bieden meer flexibiliteit dan andere stijlen voor woninguitbreiding. Dit asymmetrische dak is uniek vanwege zijn ontwerp, is weerbestendig en kan gemakkelijk water afvoeren.

Het biedt ook extra leefruimte. Maar voor een gebied met erg veel wind kan dit type dak problematisch zijn. Het dak werkt namelijk als een zeil en vangt het grootste deel van de wind op. Zonder voldoende ondersteuning kan het dak er letterlijk af.

De wind kan uiteindelijk ook materiaal van het zadeldak afbladderen. Een schilddak heeft aan alle kanten van het huis hellingen. Alle zijden zijn even lang. Ze komen allemaal samen aan de top.

Dit type dak is stabieler dan het zadeldak vanwege de zijkanten, die naar binnen hellen. Voor gebieden met veel wind, regen en sneeuw is dit een goede keuze voor u vanwege de stabiliteit en het feit dat de zijkanten schuin staan. Sneeuw en water glijden gemakkelijk van het dak. Een schilddak geeft je ook meer leefruimte.

Het is echter duurder om te bouwen dan een zadeldak vanwege een complex ontwerp waarbij meer materialen worden gebruikt. Een mansardedak, ook bekend als het Franse dak, heeft een platte bovenkant en vier schuine zijkanten. De hellingen kunnen zowel gebogen als plat zijn, afhankelijk van het architectonisch ontwerp. Door zijn vorm biedt een mansardedak voldoende leefruimte.

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type dak plat. Het heeft slechts een lichte helling zodat het water kan wegvloeien. Het wordt vooral gebruikt in commerciële en industriële gebouwen, maar het is ook ideaal voor een woonhuis. Een plat dak laat voldoende buitenruimte over die u kunt ombouwen tot een daktuin of zelfs een penthouse-kamer kunt bouwen.

U kunt er ook verwarmings- en koeleenheden op installeren om ze uit het zicht te houden. Als u bovendien op zoek bent naar een plek om zonnepanelen te installeren, is een plat dak hiervoor ideaal. Het is veel eenvoudiger te bouwen en kost niet zo veel als andere daktypes. Het gebruikt minder materialen en dus minder arbeid.

Voor gebieden met veel regen en veel sneeuwval is een plat dak echter niet ideaal, omdat het veel onderhoud vergt. Hoewel de initiële kosten laag zijn, kunnen de onderhoudskosten op de lange termijn echter extreem hoog zijn. Een vaardig dak wordt ook wel schuurdak genoemd. Het is in feite een licht hellend plat dak.

Het is eenvoudig te bouwen en vereist niet veel materialen. Door de helling kan hij gemakkelijk van water en sneeuw afvloeien, waardoor hij ideaal is voor gebieden met veel regen en sneeuw. Zo niet om een andere reden, dan is de pure schoonheid van dit dak een grote aantrekkingskracht op de meeste huiseigenaren. Net als het platte dak kunt u ook zonnepanelen of verwarmings- en koeleenheden op een vakkundig dak installeren.

Dit type is verwant aan het vaardige dak, maar dan met rondingen. De rondingen geven het een unieke uitstraling die gewoonweg adembenemend is. De rondingen kunnen variëren, afhankelijk van je smaak. Ze kunnen licht gebogen zijn of een boogvorm hebben, afhankelijk van de ruimte waarin het huis zich bevindt.

Hoewel platte daken platte daken worden genoemd, hebben ze in feite een lichte helling waardoor het water kan wegvloeien. Die helling is echter klein en voor iemand die naar het dak kijkt, lijkt het misschien niet echt op een helling. Dit soort daken worden van oudsher gebruikt in commerciële gebouwen of magazijnen, maar winnen aan populariteit op moderne huizen of zonnehuizen. Als het om platte daken gaat, is het erg belangrijk om een dakdekkersbedrijf van topniveau te selecteren om een lekvrij plat dak te leggen, omdat deze daken door de lage helling gevoelig zijn voor lekkage door stilstaand water.

Schuurdaken lijken veel op platte daken en zijn vaak gemaakt van dezelfde materialen als platte daken. In tegenstelling tot platte daken hebben schuurdaken echter meestal een iets hogere helling. Dit geeft het dak een uitstraling die het midden houdt tussen een plat dak en een schuin dak. Het lost ook het lekprobleem op dat vaak voorkomt bij platte daken.

Dit is ook een van de eenvoudigste soorten schuine daken om te bouwen. Een schuur heeft een heel unieke vorm, en het is vaak het dak dat een schuur zijn unieke vorm geeft. De dakbedekking op schuren en enkele unieke huizen in schuurstijl wordt een gambreldak genoemd. Dit type dak heeft een vijfhoekige vorm die zorgt voor een zeer onderscheidende dakstijl.

Het dak heeft erg steile zijkanten, maar is aan de bovenkant relatief plat. Dit maakt het mogelijk om ramen te plaatsen waardoor licht in een huis of schuur kan komen. Een gambreldak is ideaal voor kleine huizen, omdat het het best op compacte gebouwen kan worden geplaatst. Dit type dak kost u meer dan een gewoon dak vanwege het unieke ontwerp, maar de extra ruimte maakt dat goed en verhoogt de verkoopwaarde van het huis.

Als u een nieuw huis wilt kopen, of als u een nieuw dak op uw huis wilt laten installeren, hoort u misschien over verschillende dakstijlen en -typen. .