Wat zijn de 2 meest voorkomende daktypes?

Asfaltshingles zijn tegenwoordig het populairste dakbedekkingsmateriaal voor huiseigenaren. Dit type dak komt steeds vaker voor.

Wat zijn de 2 meest voorkomende daktypes?

Asfaltshingles zijn tegenwoordig het populairste dakbedekkingsmateriaal voor huiseigenaren. Dit type dak komt steeds vaker voor. Denk terug aan je eerste kleurpotloodtekening van een huis. De kans is groot dat je een zadeldak hebt getekend.

Het is in feite een driehoek waarbij de basis bovenop het huis rust en de twee kanten omhoog gaan om de bergkam te bereiken. De hellingen op het zadeldak kunnen drastisch variëren, van steile ontwerpen in chaletstijl tot daken met een lichte helling. Het Nederlandse zadeldak is een ander dak in combinatiestijl dat gebruik maakt van ontwerpelementen van zowel zadeldaken als schilddaken. Een miniatuurzadeldak, of „gablet”, bevindt zich bovenop een traditioneel schilddak.

Stel je een klassieke rode schuur met witte versiering voor, en je hebt net een gambreldak voor ogen. De twee zijden hebben elk twee hellingen, één steil en één zacht. Het ontwerp maakt het gebruik van de bovenverdieping mogelijk als zolderkamer of loft. Door ramen aan de zijkanten van het gambreldak toe te voegen, kan er natuurlijk licht naar binnen komen en kan het gebruik van de bovenverdieping worden vergroot.

De steile delen van gambreldaken zijn goed zichtbaar, dus huiseigenaren moeten goed nadenken over het uiterlijk van hun dakshingles. Een traditioneel schilddak bestaat uit vier hellingen van gelijke lengte die samenkomen om een eenvoudige nok te vormen. Er zijn echter variaties, zoals een halve heup met twee kortere zijkanten met dakranden. Als je een schilddak hebt, dan heb je je misschien al gerealiseerd dat het grootste deel van het dak zichtbaar is als je naar je huis kijkt.

Het type en de kleur van de dakshingles die u op een schilddak laat installeren, vormen een groot deel van de algehele uitstraling van uw huis, omdat het zo goed zichtbaar is. Het Louvre Museum in Parijs is een uitstekend voorbeeld van het mansardedak, dat zijn klassieke vorm ontleent aan de Franse architectuur. Dit vierzijdige ontwerp met dubbele hellingen heeft zeer steile lagere hellingen, die plat of gebogen kunnen zijn. Hoewel het mansardedak zijn oorsprong vond in Frankrijk, werd het al snel populair in de Verenigde Staten.

Door de stijl kunnen huiseigenaren volledig gebruik maken van de bovenverdieping met een overvloed aan binnenzolderruimte en meerdere ramen, en het ziet er vooral aantrekkelijk uit als er dakkapellen worden toegevoegd. Als u de voorkeur geeft aan moderne huisontwerpen, zult u waarschijnlijk een schuurdak waarderen. Deze „lean-to” stijl lijkt op de helft van een traditionele gevel. Hoewel het al lang werd gebruikt voor veranda's en toevoegingen, siert het dak van de schuur nu het hele gebouw op ultramoderne gebouwen.

De meeste schuurdaken hebben meestal lagere hellingen, waarbij 4 op de 12 en lager het meest voorkomen, hoewel steilere hellingen de waterafvoer versnellen. Huizen met schuurdaken zijn over het algemeen unieke constructies die de stijl en persoonlijkheid van hun eigenaren weerspiegelen. Schuurdaken bieden interessante mogelijkheden voor het plaatsen van ramen, van kleine rijen glazen ruiten direct onder het dak tot grote ramen aan de voorkant van het huis. Een zadeldak is wat je je voorstelt als je denkt aan een typisch huis met vierkante zijkanten met een driehoekig dak.

Zadeldaken komen ongelooflijk vaak voor in veel verschillende stijlen en soorten huizen. Ze zijn superveelzijdig en dankzij hun eenvoudige ontwerp zijn ze eenvoudig te installeren en werken ze goed om je huis vrij te houden van stilstaand water en sneeuw- en ijsschuren. Er zijn veel verschillende varianten van zadeldaken, en we willen ze allemaal behandelen, want ondanks dat ze een vergelijkbaar basisonderdeel hebben, kunnen ze enorm verschillen en nog meer functionaliteit bieden. Het Nederlandse zadeldak combineert bijvoorbeeld elementen van een eenvoudig zadelontwerp met een schilddak aan de voorkant.

Ze kunnen dus uitstekend werken voor zolderruimtes in uw huis of garage en hebben ruimte om extra ramen toe te voegen voor meer licht. Een gambreldak wordt vaker wel dan niet gebruikt op schuren of kleine schuren. Dit dak bestaat uit vier oppervlakken, te beginnen met een schuine lage helling bovenop, die vervolgens naar beneden buigt in twee panelen die de rest van de weg langs de zijkant van het huis lopen. Het lijkt een beetje op een halve achthoekige vorm.

Dit vierzijdige ontwerp zorgt voor een groter oppervlak en zorgt voor meer hoofdruimte omdat de toonhoogte iets lager is en aan de randen niet zo steil. Om deze reden is dit dak perfect geschikt voor schuren met hokken op hogere verdiepingen om gestapeld hooi op te bergen. Wat vaker wordt gebruikt in commerciële gebouwen zoals appartementsgebouwen, winkelcentra en kantoorgebouwen, werd in de jaren 50 en 60 op grote schaal gebruikt in moderne woonhuizen uit het midden van de eeuw. Het is belangrijk op te merken dat een plat dak officieel niet plat is; ze moeten een lichte helling hebben van minstens 2% om water en sneeuw weg te laten lopen.

Anders zou je gewoon zittend water hebben dat lekkages en instortingen kan veroorzaken. Een schuurdak lijkt een beetje op een plat dak, maar dan op een veel steilere helling. Met slechts een enkele helling vindt u vaak schuurdaken die worden gebruikt in hutten, schuren en natuurlijk schuren. De hoge helling is heel eenvoudig maar perfect geschikt voor water- en sneeuwopslag.

Een zoutbakdak lijkt op een zadeldak omdat het twee zijden heeft met open uiteinden die elkaar in het midden ontmoeten. De ene kant is echter over het algemeen veel langer dan de andere, en het is ook vaak zo geplaatst dat de open uiteinden van de zijkanten van uw huis zijn in plaats van een piek vanaf het vooraanzicht. Ze zijn zeer effectief gebleken in klimaten met sneeuw vanwege het gebrek aan vlakke plekken en hoge hoogteverschillen; ze laten gemakkelijk sneeuw en ijs vallen. Moderne huizen uit het midden van de eeuw hebben veel strakke lijnen en daken met een lage helling.

Een heup- of plat dak met een lage helling werkt dus uitstekend voor deze woonstijl. Aan de andere kant passen hoge hellende daken gewoon niet bij een modern huis uit het midden van de eeuw, dat vaak bestaat uit wandelaars van één niveau die geen extra ruimte nodig hebben bovenop. Misschien ziet u zelfs enkele vlinderdaken geïnstalleerd op modernere architecturale ontwerpen. Een vakmanshuis profiteert van vele soorten daken, maar vooral zadeldaken, schilddaken en dakkapellen.

Vakmanshuizen hebben vaak veel elementen en niveaus op het dak, dat is waar dakkapellen en heupen, of een combinatie van verschillende typen, het hun unieke aantrekkingskracht geven. Een klassiek tudorhuis heeft een veel steilere helling dan andere soorten huizen, en zadeldaken passen uitstekend bij dit ontwerp. Tudors kunnen ook dakkapellen aan de voorkant van het huis laten zien, met prachtige ramen in elk huis. Huizen in koloniale stijl zullen ook voorzien zijn van hogere schuine zadeldaken, misschien enkele dakkapellen, en ook een hip of plat dak aan de voorkant voor de luifel, ondersteund door grote witte pilaren.

Er is niet één manier om een cottage te bouwen, en daarom kunnen ze heel uniek zijn in hun esthetiek en ontwerp. Misschien vindt u nog meer interessante daktypes op een huis in cottage-stijl, zoals mansardedaken, Hollandse gevelgevels, gambrel of zelfs een hoog zadeldak met a-frame. Boerderijwoningen zullen meestal voorzien zijn van een gambreldak. Het is het type dak dat je het vaakst aan een schuur of een boerderij toeschrijft, of misschien heb je gewoon een eenvoudig zadeldak.

Gambrel-daken zijn de typische daken die je ziet voor schuren. Een gambreldak heeft twee zijden met daarop twee verschillende hellingen. De onderste helling is steiler dan de bovenste helling. Door hun unieke ontwerp bieden ze veel extra leefruimte waar andere daken niet aan kunnen tippen.

Ze bouwen is niet zo moeilijk, wat ook een rol speelt in hun betaalbaarheid. Hoewel het ontwerp zijn voordelen heeft, maakt het het ook kwetsbaar voor harde wind en zware sneeuwval. Een schilddak heeft een veel grotere „heup” aan het uiteinde van het dak, maar een geknipt zadeldak heeft een veel kleinere „heup”. Zij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste dakspanen voor uw dakontwerp en geven u een schatting en financieringsmogelijkheden voor het dak.

Een nadeel van schilddaken is dat ze duurder zijn om te bouwen vanwege hun moeilijke ontwerp en dat ze meer bouwmaterialen nodig hebben in vergelijking met andere daken. Het wordt een geknipt zadeldak genoemd omdat het eruitziet alsof een dak van de uiteinden van een eenvoudig zadeldak is afgeknipt, waardoor op elke hoek van het dak een kleine hoek ontstaat. Het vinden van de juiste aannemer om uw nieuwe dak te installeren kan misschien belangrijker zijn dan het selecteren van het type dak. Aan de andere kant behoren mansardedaken tot een van de moeilijkste dakstijlen om te bouwen vanwege hun ingewikkelde ontwerp.

Als u inzicht krijgt in de potentiële prestaties en ontwerpgevolgen van verschillende dakvormen en hellingen, kunt u beslissen welke dakspanen en dakbedekkingsmaterialen het beste zijn voor uw huis, zowel wat prestaties als esthetiek betreft. Hier is een overzicht van de meest voorkomende daktypes, inclusief hun dakstijlnamen en een beschrijving van hun voor- en nadelen. Mansardedaken zijn een van de efficiëntere dakvormtypen, wat zorgt voor een aanzienlijk aantal leefruimtes in huizen. Hoewel sommige hiervan populaire daktypes voor woningen zijn, zijn er een paar die ook populaire keuzes zijn voor commerciële daken.

.