Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een dak en hun functies?

Dit zijn de frames die het skelet van het dak vormen. Deze platte stukken hout zijn aan de spanten genageld en bieden een vlak oppervlak waarop de bekleding kan worden gelegd.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een dak en hun functies?

Dit zijn de frames die het skelet van het dak vormen. Deze platte stukken hout zijn aan de spanten genageld en bieden een vlak oppervlak waarop de bekleding kan worden gelegd. Dit is de naam voor het overkoepelende dakgedeelte dat bestaat uit veel van de onderdelen waarover u hieronder zult lezen. Een „gebinte” wordt gevormd uit vele stukken, zoals spanten en nokspanten.

De gebinte ondersteunt de bekleding, de omhulling, de onderlaag, de isolatie en alle andere componenten die aan het dak kunnen worden toegevoegd, zoals een dakraam of schoorsteen. Je kunt een gebinte zien als een systeem dat het dak ondersteunt. De bekleding is een verzamelnaam voor alles wat tot op de spanten is genageld of bevestigd en de elementen daadwerkelijk buiten houdt. De bekleding kan van veel materialen zijn gemaakt, zoals ijzer, tegels, leisteen of synthetische voering.

Het moet zowel licht van gewicht zijn als ongevoelig zijn voor stoffen zoals de verschillende weerelementen, ijzel, vogelpoep, vuil, natte bladeren en het vuil dat zich na verloop van tijd op een dak ophoopt. Uw keuze voor een overkapping hangt af van veel factoren, zoals uw budget, het weer waar u woont en het type huis dat u bouwt. U zult spanten vinden die van het ene uiteinde van het dak naar het andere lopen en het ondersteuningssysteem vormen voor de rest van het dak. Spanten zijn meestal gemaakt van hout, omdat het een sterk, buigzaam materiaal is, maar je vindt ze ook van metaal, vooral in industriële gebouwen en hoogbouw.

De spanten ondersteunen al het andere, van de isolatie tot de bekleding. De fascia is een relatief oppervlakkig item op daken dat langs de dakranden evenwijdig aan de grond loopt. Het is bevestigd aan de spanten en kan ook dienen als ondersteuning voor de goot. Veel huiseigenaren willen dat de fascia esthetisch aantrekkelijk is, om bij te dragen aan de gevel van het huis en zo de waarde van het onroerend goed te verhogen.

Huizenbouwers met een beperkt budget besluiten vaak om een chique fascia te schrappen voor een meer prijsbewuste optie, en vaak is eenvoudig hout voldoende, op voorwaarde dat het wordt behandeld en geverfd. Een nok is te vinden op specifieke soorten daken, waaronder schuine daken, gambrel-, gevel- en mansardedaken. Een schuin dak is bijvoorbeeld een veel voorkomend dak dat in veel huizen in de voorsteden voorkomt. Het vormt de klassieke omgekeerde 'V'-vorm.

De nok bevindt zich op het hoogste punt van het dak waar de twee verschillende zijden elkaar kruisen. Je zou de bergkam kunnen vergelijken met de „hoeksteen” van het dak. De dakrand is het laagste punt van een dak. Bij een schuin dak is dit het punt dat het verst verwijderd is van de bergkam.

Dit is de plek waar regen van het dak druipt, waardoor het de ideale plek is voor dakgoten. Dit is ook het laatste punt op het dak met singles, dus het is vaak het punt waar dakspanen beginnen af te schilferen bij een storm of verslechteren door rot. Hoewel niet elk huis of gebouw een dak met een vallei zal hebben, komen ze toch enigszins vaak voor. De vallei vormt het verbindingspunt tussen twee schuine daken en vormt een rechte hoek.

Dit zal voor toeschouwers als een 'V' verschijnen. Omdat het een vallei is, komt het ongelooflijk vaak voor dat regenwater, bladeren en ander puin zich kunnen verzamelen. Om die reden zijn valleien vaak voorzien van eigen dakgoten om het afval weg te voeren. Plafondbalken zijn bijna altijd planken gemaakt van hout.

Je zult ze langs de spanten zien rennen. Ze worden gebruikt om de stevigheid van de dakspanten te verbeteren en om de binnenkanten zoals een boog, balkon of dakrand te ondersteunen. De binnenwelving bevindt zich tussen de muur, de fascia en de dakrand. Een binnenkoer verbergt de spanten en plafondbalken.

Het doel is vooral om de elementen buiten te houden en het gebouw te isoleren. Schoorsteenrooster is een metalen plaat die tussen de schoorsteen en het dak, evenals de rest van het huis, wordt geplaatst om de warmte te isoleren en te voorkomen dat het dak en het huis in brand vliegen. Het knipperlicht is absoluut noodzakelijk en als het verkeerd is geïnstalleerd, blijft de weg open voor brand. De goot is het lange bassin dat aan de dakrand is bevestigd om regen en smeltende sneeuw op te vangen.

Het is meestal gemaakt van gegalvaniseerd metaal of plastic. Dakgoten zijn lastig omdat bladeren er heel gemakkelijk in verstrikt kunnen raken en de afvoer van regen verstoppen. Dit zorgt ervoor dat het water zich ophoopt en over de goot stroomt, waardoor mogelijk in het dak sijpelt en de dakspanen en het hout gaan rotten. De „V-hoek” langs de kruising van twee hellingen van een dak.

Om ervoor te zorgen dat de vallei waterdicht is, wordt deze bedekt met flitsen, gemaakt van flexibel materiaal of van metaal of, beter nog, een combinatie van beide. Knipperlicht kan flexibel of stijf zijn en is gemaakt van gegalvaniseerd staal, aluminium of plastic. Het is een soort bestendig gietmateriaal dat voorkomt dat water dat in de buurt van dakopeningen stroomt, het dak binnendringt. Flitsen komen voor in valleien en aan de voet van schoorstenen, muren, dakopeningen en ventilatieopeningen.

Er zijn uitgebreide garanties voor daksystemen die bestaan uit een assemblage van geselecteerde dakspanen, dakranden, membraan en onderlaag. Deze ambitieuze en duurdere programma's bieden langdurige dekking (tot 50 jaar) voor zowel materiaal als arbeid. Als zodanig kan alleen een door de fabrikant gecertificeerde dakdekker werkzaamheden uitvoeren die onder dergelijke garanties vallen. Bepaalde problemen, zoals terrasplanken in slechte staat of gebrekkige zolderventilatie, kunnen een garantie ongeldig maken.

Het is daarom belangrijk om eventuele corrigerende maatregelen te nemen die door uw aannemer worden aanbevolen voordat de dakspanen worden geïnstalleerd. Een zolder met dakkapellen laat minder ruimte over voor binnenkokers. Dientengevolge, binnenkokers die een hogere luchtinlaat mogelijk maken (d.w.z. Het onderste deel van het dak hoeft niet geventileerd te worden.

Het zoldergedeelte moet echter worden geventileerd volgens dezelfde normen als die voor gewone zolderdaken. Het is mogelijk om luchtinlaatopeningen langs de onderkant van het bovenste gedeelte toe te voegen. Het meest voorkomende type asfaltdakspaan wordt dakspaan met drie tabs genoemd. De gordelroos is gemaakt van strips van ongeveer een meter lang.

Elke strip heeft twee spleten die loodrecht op de lengte staan om het uiterlijk van drie gordelroos te creëren. De dakspaan met drie tabs is bijna volledig plat en heeft een regelmatig terugkerend patroon. Het is verkrijgbaar in vele kleuren en met een breed scala aan speciale functies. Meestal worden gordelroos met drie lipjes met spijkers aangebracht, maar aan de achterkant zit een speciale kleefstof die wordt geactiveerd door warmte van de zon.

De lijm zorgt voor een hechte hechting tussen de dakspaanlagen en verhoogt de wind- en waterbestendigheid. Voor gebieden met veel wind zijn hoogwaardige asfaltshingles verkrijgbaar met toegevoegde lijm om extreme windomstandigheden het hoofd te bieden. De trog die onder de dakrand of tussen de schuine daken is bevestigd om water af te voeren, wordt dakgoot genoemd. De functie van de dakgoot is om regenwater op te vangen van vier hellingen met hoekfittingen op hoeken.

Het is gemaakt van gietijzer, UPVC, verzinkt, aluminium, vinyl, koper enz. Er zijn afstoppingen aangebracht om te voorkomen dat vocht de muur en het dak binnendringt door middel van voegen in kapingen, borstweringen, muren en andere doorvoeringen via het dakvlak. Een van de manieren om erachter te komen wat voor soort dak je moet kiezen, is door eerst meer te weten te komen over alle verschillende onderdelen van een dak. Het wordt boven de onderbouw van het dak geplaatst, maar onder de dakspanen om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht en geïsoleerd is tegen weersinvloeden.

Het is gewoon belangrijk om te weten dat het dakbedekkingsmateriaal een enorme invloed heeft op de kosten, esthetiek, levensduur en garantiemogelijkheden van een nieuw dak. Je hoort mensen dit deel van het dak ook wel de dakbalk of -plank noemen, en het omvat het hele deel dat de nok van het dak vormt. Dit is een term die is ontstaan in de dakbedekkings- en bruggenbouw, dus het is typisch om het te horen als je het hebt over delen van het dak. Ze bieden de belangrijkste ondersteuning voor de dakbelasting en als ze verkeerd worden uitgevoerd, kan dit leiden tot dompeldaken of instorten van daken.

De 5 meest populaire soorten dakbedekkingsmaterialen voor woningen zijn asfaltshingles, metalen dakbedekking met staande naad, dakbedekking van cederhout, synthetische dakbedekking of leistenen dakbedekking. Het maakt niet uit welk dakbedekkingsmateriaal u heeft, uw dak heeft nokbedekking nodig om ervoor te zorgen dat het aan de bovenkant wordt afgedicht. Al meer dan 30 jaar leidt het team van Bill Ragan Roofing huiseigenaren op over elk aspect van een dakvervanging. .